Placki ziemniaczane
Dziś placki ziemniaczane z przepisu mojej babci. Jest to idealna receptura, której smak pamiętam od dawna. Kiedyś jadłem je tylko na słodko – z dżemem, dziś również podaję je ze śmietaną. Sprawdzą się też do gulaszu. Placki ziemniaczane są chrupkie, ziemniaczane w smaku. Poza tym są naprawdę proste w przygotowaniu.
Wskazówka
Po starciu na tarce ziemniaków, w zależności od ich odmiany może powstać sporo płynu, który należy odlać. Jeśli masz możliwość to wybierz ziemniaki zawierające możliwie dużo skrobi.
Polecam mój przepis na gulasz który idealnie będzie pasował do placków ziemniaczanych.
Placki ziemniaczane
2
osób30
minutLista Składników
ok. 500-600g ziemniaków (5-6 sztuk wielkości cytryny)
1 cebula
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
olej
Przygotowanie
- Obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj za pomocą tarki na pulpę.
- Odlej nadmiar wody.
- Dodaj sól, jajko, mąkę i wszystko razem wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, odrobinę więcej niż do smażenia kotletów.
- Wykładaj masę za pomocą drewnianej łyżki na rozgrzany olej i smaż na średniej mocy kuchenki do zarumienienia z obu stron.
- Usmażone placki wyłóż na papierowy ręcznik, a następnie podawaj z dodatkami jakie lubisz. Gotowe!