placki_ziemniaczane
|

Placki ziemniaczane

Dziś placki ziemniaczane z przepisu mojej babci. Jest to idealna receptura, której smak pamiętam od dawna. Kiedyś jadłem je tylko na słodko – z dżemem, dziś również podaję je ze śmietaną. Sprawdzą się też do gulaszu. Placki ziemniaczane są chrupkie, ziemniaczane w smaku. Poza tym są naprawdę proste w przygotowaniu.

Wskazówka

Po starciu na tarce ziemniaków, w zależności od ich odmiany może powstać sporo płynu, który należy odlać. Jeśli masz możliwość to wybierz ziemniaki zawierające możliwie dużo skrobi.

placki_ziemniaczane

Polecam mój przepis na gulasz który idealnie będzie pasował do placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane

Porcja dla

2

osób
Czas przygotowania

30

minut

Lista Składników

  • ok. 500-600g ziemniaków (5-6 sztuk wielkości cytryny)

  • 1 cebula

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • olej

Przygotowanie

  • Obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj za pomocą tarki na pulpę.
  • Odlej nadmiar wody.
  • Dodaj sól, jajko, mąkę i wszystko razem wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej, odrobinę więcej niż do smażenia kotletów.
  • Wykładaj masę za pomocą drewnianej łyżki na rozgrzany olej i smaż na średniej mocy kuchenki do zarumienienia z obu stron.
  • Usmażone placki wyłóż na papierowy ręcznik, a następnie podawaj z dodatkami jakie lubisz. Gotowe!
    placki_ziemniaczane

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *