bułki na mleku
|

Bułki na mleku

Bardzo łatwy przepis na własne, domowe bułki? Proszę bardzo! Spróbuj zrobić bułki z mojego przepisu, a nie pożałujesz. Bułki na mleku są bardzo delikatne i miękkie. Świetnie smakują zarówno na słodko jak i słono. Możesz podawać je już po krótkim stygnięciu i zjeść jeszcze ciepłe bułki na śniadanie. Na drugi dzień doskonale smakują jako kanapka do pracy.

Widziałeś mój przepis na domowy chleb? Jeśli nie to sprawdź go!

Wskazówka

Ciasto po wyrobieniu będzie dość mocno kleiste. Nasmaruj dłonie olejem, wtedy formowanie kulek będzie łatwiejsze. Staraj się uformować kulkę tak, jakbyś formował mięso na kotlety mielone.

Bułki na mleku

Porcja dla

3

osób
Czas przygotowania

1

godzina

Lista Składników

  • 150 ml mleka

  • 1 łyżeczka cukru

  • 30 g świeżych drożdży

  • 300 g mąki pszennej

  • 60 g stopionego masła

  • 1 jajko

  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie

  • Wymieszaj letnie mleko, drożdże i cukier. Pozostaw na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto. Można wyrabiać robotem planetarnym. Po wyrobieniu pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu, przykryj ściereczką.
  • Uformuj bułki, z jednej porcji ciasta polecam uformować 6 bułek.
  • Bułki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryj ścierką i dopiero teraz włącz piekarnik by rozgrzał się do 180 stopni.
  • Po rozgrzaniu piekarnika, bułki piecz na środkowym ruszczcie przez 15-20 minut. Bułki studź na ruszcie. Gotowe!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *