Makaron ze szpinakiem
Przygotowując to danie nie planowałem dodawać go na blog. Był to rutynowy obiad, wyczyszczenie lodówki z napoczętych produktów m.in. szpinaku, który wykorzystywałem do zrobienia pysznego omletu – sprawdź. Ku mojemu zaskoczeniu, makaron ze szpinakiem wyszedł tak dobrze, że nie mogłem nie dodać przepisu na moją stronę. Kompozycja sosu serowo-śmietanowego w połączeniu ze szpinakiem i pieczarkami świetnie się ze sobą łączy i tworzy smaczne danie obiadowe.
Wskazówki
Pamiętaj, że tutaj zawarłem dokładnie takie składniki jakie akurat miałem w lodówce. Zachęcam Cię do korzystania z zawartości Twojej własnej lodówki. W kuchni domowej czasem naprawdę warto eksperymentować. Takie eksperymentowanie może przypadkiem stworzyć Twoje ulubione danie. Moim okazał się makaron ze szpinakiem.
Makaron ze szpinakiem
4
osób30
minutLista Składników
300-400g makaronu np. świderki
200-250g pieczarek
100-150g szpinaku świeżego
100-130g serka topionego (może być smakowy)
100g śmietany 18%
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka oleju
2 łyżeczki masła
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
odrobina gałki muszkatołowej
Przygotowanie
- Wstaw wodę na makaron i w międzyczasie wykonuj pozostałe czynności, ugotuj makaron al dente.
- Pieczarki pokrój na pół lub w ćwiartki. Rozgrzej masło w garnku i dodaj pieczarki. Smaż intensywnie, by pieczarki się nie ugotowały. Gdy zrobią się rumiane przypraw odrobiną pieprzu i soli. Przełóż na talerz.
- Do tego samego garnka dodaj olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodaj czosnek i masło w tym samym czasie. Gdy czosnek uwolni aromat, dodaj szpinak i smaż około 3-4 minuty.
- Zmniejsz moc kuchenki i dodaj serek. Gdy się roztopi przypraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Dodaj 2 łyżki wody z gotującego się makaronu.
- Dodaj makaron, jednak nie zalewaj go zimną wodą. Wyłącz moc pod garnkiem.
- Dodaj śmietankę i wszystko wymieszaj. Jeśli zajdzie potrzeba to dopraw. Gotowe!