Omlet ze szpinakiem
||

Omlet ze szpinakiem

Świetna propozycja na każdą porę dnia. Omlet ze szpinakiem jest łatwy w przygotowaniu, szybki i niezwykle smaczny. Omlet jest bardzo miękki i soczysty. Możesz przyrządzić go tak jak zaprezentuję poniżej lub urozmaicić według swoich upodobań.

Wskazówki

Przygotowując omlet ze szpinakiem przyjdzie moment, w którym musisz go obrócić. Jeśli masz kłopot z obróceniem omletu to zsuń go na pokrywkę od patelni, a następnie nakryj omlet na pokrywce patelnią i razem wszystko obróć. W ten sposób na pewno omlet się nie uszkodzi.

Omlet ze szpinakiem

Porcja dla

1

osoby
Czas przygotowania

10

minut

Lista Składników

  • 3 jajka

  • 2 łyżki mleka

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej

  • 1-2 plastry szynki prosciutto cotto

  • garść liści szpinaku

  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

  • Do miseczki rozbij jajka, dodaj mleko, sól, pieprz i paprykę – wszystko razem dobrze wymieszaj i napowietrz.
  • Rozgrzej wstępnie patelnię i dodaj na nią masło. Gdy masło się rozpuści, wylej jajka. Nie mieszaj i pozostaw chwilę na średniej mocy kuchenki.
  • Gdy jajka nie przywierają do patelni i są niemal całe ścięte obróć omlet na drugą stronę. Jeśli masz z tym kłopot sprawdź “Wskazówki”.
  • Na połowę omletu ułóż szynkę oraz szpinak. Przykryj patelnię i zmniejsz moc kuchenki. Poczekaj minutę. Celem tej czynności jest wyrównanie temperatury składników. Nie ugotuj szynki i szpinaku.
  • Po minucie złóż omlet na pół i ponownie przykryj patelnię na minutę, a następnie wyłóż na talerz. Gotowe!

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *