Pieczone piersi z kurczaka
Po intensywnym weekendzie czas wrócić do pracy, a po pracy trzeba przygotować obiad.
Dziś bardzo szybki w przygotowaniu i niewymagający przepis na pieczone piersi z kurczaka. Danie dosłownie przygotowuje się w parę minut, po czym wkłada się do piekarnika i czeka.
W tym czasie można zająć się innymi domowymi obowiązkami.
Wskazówki
Mięso z piersi kurczaka jest bardzo podatnym na marynowanie kawałkiem mięsa. Po przyprawieniu możesz od razu przystąpić do jego obróbki termicznej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by marynowanie trwało dłużej, nawet całą noc. Z doświadczenia wiem jednak, że pieczone piersi z kurczaka nie różnią się w zależności od długości marynowania.
Pieczone piersi z kurczaka
2
osób1
godzinaLista Składników
2 piersi z kurczaka (500g)
1-2 łyżki oleju
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
Przygotowanie
- Oczyść, umyj i osusz piersi z kurczaka, przełóż je do miski.
- Do miski dodaj wszystkie suche przyprawy i dokładnie natrzyj nimi mięso.
- Dodaj olej i wymasuj w nim mięso.
- Piersi przełóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw naczynie. Piecz 50-55 minut na środkowym ruszcie. Gotowe! Podawaj z frytkami lub ziemniakami.