Gofry
Gofry kojarzące się z wakacjami, morzem, górami, latem… Pycha!
Lubię czasem zjeść śniadanie na słodko, wtedy wybieram gofry. Są idealnym deserem i upragnioną słodyczą dzieciaków. Możesz zrobić je sam w domu.
Pokażę Ci dziś przepis na ciasto, które bez problemu wyjdzie nawet w taniej gofrownicy z marketu – sam takiej używam. Ma małą moc, jednak gofry wychodzą chrupkie, takie jak należy. Jeśli chodzi o dodatki to tu jest dowolność: śmietana, dżem, owoce, polewa, czekolada.
Co chcesz i masz to dodaj, a na pewno będzie pysznie.
Wskazówki
Ciasto zaraz po wymieszaniu będzie miało gęstą konsystencję pozwalającą jednak na rozlanie się po gofrownicy. Po zrobieniu pierwszej lub drugiej partii gofrów istnieje duża możliwość, że zgęstnieje jeszcze bardziej – dolej wtedy odrobinę wody i wymieszaj. Ponownie będzie się łatwo dawało rozlać po foremce.
Gofry
8
gofrów30
minutLista Składników
250g mąki pszennej tortowej
2 jajka
3 łyżki cukru
220ml wody gazowanej
50ml oleju
1 łyżeczka cukru wanilinowego
odrobina soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Oddziel żółtka od białek. W międzyczasie rozgrzewaj gofrownicę.
- Żółtka wymieszaj robotem razem z cukrem wanilinowym, by dobrze się napowietrzyły.
- Do żółtek dodaj olej, mąkę, wodę, proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.
- W osobnej misce ubij na pianę białka dodając do nich odrobinę soli, co ułatwi uzyskanie sztywnej piany.
- Białka dodaj do drugiej masy, wymieszaj bardzo delikatnie łyżką lub silikonową szpatułką do połączenia składników.
- Wylewaj ciasto na formę tak, by pokryła całą jej powierzchnię. Uważaj, by nie wylać za dużo ciasta bo po prostu wycieknie. Musisz wyczuć swoje urządzenie.
- Gofry piecz około 8 minut, jeśli masz słabe urządzenie (moje ma 750W). W mocniejszych czas ten odpowiednio skróć do około 4 minut. Ważne, by nie otwierać urządzenia przed upływem czasu. Jeśli po tym czasie gofry są nadal blade to poczekaj jeszcze chwilę. Przystrój je ulubionymi dodatkami. Gotowe!
Jeden komentarz