krewetki w sosie pomidorowym
||

Krewetki w sosie pomidorowym z chilli

Oto moje ulubione krewetki w sosie pomidorowym z dodatkiem chilli. Po prostu to najlepszy sposób na przyrządzenie krewetek jaki znam. Bardzo szybki i bardzo łatwy. Gotowe krewetki w sosie pomidorowym podaj z kawałkiem pieczywa aby żadna kropla sosu się nie zmarnowała!

Wskazówki

Ja najczęściej kupuję krewetki mrożone, blanszowane, bez jelit. Oczywiście możesz je przygotować w pancerzach i będą równie dobre, jednak ja proponuję ci je obrać. A jak to zrobić w łatwy sposób? Wyciągnij zamrożone krewetki z opakowania i zalej je letnią wodą z kranu, po dosłownie 3-5 minutach chwyć krewetkę i pociągnij za ogonek. Tak to takie proste! Bez wysiłku obierzesz w ten sposób każdą krewetkę i jedzenie stanie się przyjemniejsze.

Krewetki w sosie pomidorowym z chilli

Porcja dla

2

osób
Czas przygotowania

25

minut

Lista Składników

  • 250g krewetek białych

  • 5 łyżek oliwy

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 papryczka chilli

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • Sól i pieprz

  • Garść pietruszki

Przygotowanie

  • Krewetki opłucz pod bieżącą wodą i obierz z pancerza.
  • Włącz moc pod patelnią z oliwą i w tym czasie pokrój czosnek w plasterki. Od razu dodaj go na patelnię.
  • Pokrój chilli w plasterki i dodaj na patelnię.
  • Gdy czosnek już intensywnie pachnie dodaj pomidory z puszki, zmniejsz moc i duś pod przykryciem 10 minut.
  • Dodaj krewetki, przypraw wedle uznania solą i pieprzem. Krewetki potrzebują około 5 minut na średniej mocy kuchenki. Obserwuj, powinny zrobić się lekko pomarańczowe.
  • Po upływie około 5 minut ściągnij patelnię z kuchenki i dodaj posiekaną pietruszkę. Wymieszaj i wyłóż na głębokie talerze. Gotowe!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *