sałatka gyros
|

Sałatka gyros

Sałatka gyros to bardzo prosta i szybka potrawa idealna na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Mi osobiście kojarzy się ona najbardziej z Sylwestrem, w tym dniu to pozycja obowiązkowa na stole. Zachęcam do wypróbowania!

Wskazówki

Samo przygotowanie sałatki jest bardzo szybkie, jednak polecam zrobić ją kilka godzin przed podaniem, a najlepiej dzień wcześniej. Po prostu wtedy smakuje lepiej.

Celowo nie podaję ilości keczupu, ja po prostu oblewam odpowiednią warstwę w nieregularny sposób, jednak nie zalewam jej mocno. Keczup w dużej ilości nadaje słodki smak, więc dodaj go tyle na ile lubisz jego smak.

Sałatka gyros

Porcja dla

8

osób
Czas przygotowania

30

minut

Lista składników

  • 500g fileta z piersi kurczaka

  • 1 mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 ogórki konserwowe

  • 0,5 puszki groszku

  • 0,5 puszki kukurydzy

  • keczup

  • 2 łyżki majonezu

  • jogurt naturalny 370g

  • 1 łyżka oleju

  • Przyprawy
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki przyprawy kebab/gyros

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie

  • Mięso opłucz pod wodą i osusz, a następnie pokrój w dość drobną kostkę.
  • Do miski dodaj olej, przyprawy i mięso. Wymieszaj i zostaw na chwilę.
  • W miseczce wymieszaj jogurt, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku.
  • Pokrój ogórka i cebulę w średnią kostkę.
  • Przepłucz pod bieżącą wodą groszek i kukurydzę.
  • Rozgrzej patelnię i przełóż na nią mięso, nie dodawaj już tłuszczu. Smaż na dość dużej mocy kuchenki przez około 7-10 minut. Po usmażeniu odstaw na bok i poczekaj aż mięso ostygnie.
  • Składanie sałatki
  • Do miski najlepiej szklanej o pojemności około 2l przełóż połowę mięsa.
  • Mięso zasyp pokrojoną cebulą.
  • Polej składniki w misce keczupem.
  • Dodaj pokrojonego ogórka.
  • Wylej połowę przygotowanego sosu czosnkowego.
  • Przełóż resztę mięsa i polej je lekko keczupem.
  • Przesyp groszek i kukurydzę do miski.
  • Na koniec wylej pozostałą część sosu czosnkowego i rozprowadź go łyżką. Możesz dla dekoracji posypać wierzch sałatki pieprzem lub koperkiem.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *