Polędwiczki kurczaka w sosie musztardowym
Kiedy latem mamy ochotę na coś szybkiego, a jednocześnie pysznego i domowego – sięgamy po sprawdzone polędwiczki z kurczaka w sosie musztardowym. Delikatne mięso, kremowy sos z wyrazistą nutą musztardy i tylko kilka prostych składników – idealne połączenie na szybki, domowy obiad. Latem najbardziej lubimy podawać je z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i klasyczną sałatą w śmietanie – prosto, sezonowo i bardzo swojsko. To danie, które sprawdzi się zarówno w środku tygodnia, jak i na spokojny, rodzinny obiad w leniwe, słoneczne popołudnie.
Wskazówka
Zanim wrzucisz polędwiczki na patelnię, oprósz je odrobiną mąki pszennej – dzięki temu podczas smażenia delikatnie się zarumienią, a sos po dodaniu śmietanki i musztardy naturalnie się zagęści i będzie jeszcze bardziej kremowy. To mały trik, który robi dużą różnicę!
Polędwiczki kurczaka w sosie musztardowym
4
osób1
godzinaLista Składników
- Polędwiczki
400g polędwiczek kurczaka
1 duża marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki mąki pszennej
300 ml wody
50 ml śmietanki 30%
0,5 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka tymianku
- Sałata w śmietanie
1 główka sałaty masłowej
1 śmietana 12%
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu
garść koperku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie polędwiczek
- Polędwiczki obmyj, osusz i przypraw na sucho solą, pieprzem i lekko curry.
- Obtocz je w mące i podsmaż na oleju na złoty kolor. Krótko, ale dużej mocy kuchenki, następnie zdejmij z patelni.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę, marchewkę w półksiężyce i rozgnieć czosnek.
- Na tę samą patelnie włóż masło i podsmaż cebulę i marchewkę. Na koniec dorzuć czosnek.
- Gdy warzywa się zarumienią i zmiękną, dodaj kurczaka i wszystko zalej wodą.
- Dodaj musztardę, tymianek i dopraw ponownie curry, solą i pieprzem.
- Zalej śmietanką 30% i duś do odparowania i zagęszczenia sosu.
- Przygotowanie sałaty w śmietanie
- Liście sałaty umyj, osusz i potargaj na mniejsze części.
- Śmietanę wymieszaj z cukrem, octem. Smak ma być słodko-kwaśny.
- Dodaj odrobinę soli, pieprzu oraz garstkę koperku.
- Polej sałatę śmietanowym sosem i wymieszaj.