Gulasz wołowy
|

Gulasz wołowy z kluskami ciętymi nożyczkami

Nie ma nic bardziej kojącego po długim dniu niż rozgrzewający gulasz wołowy. Tym razem postawiliśmy na klasykę z odrobiną charakteru – duszoną pręgę wołową z dodatkiem słodkiej papryki i wytrawnego wina. Mięso długo gotowane w esencjonalnym sosie nabiera głębokiego smaku i rozpływa się w ustach. Do tego proste, domowe kluski cięte nożyczkami, które świetnie wchłaniają sos i nadają całości swojskiego, rustykalnego klimatu.

To danie nie wymaga pośpiechu – wręcz przeciwnie. Najlepsze efekty osiągniesz, jeśli pozwolisz składnikom spokojnie się połączyć i wydobyć z siebie wszystko, co najlepsze. A choć lista składników jest dość krótka, każdy z nich gra tu ważną rolę.

Gulasz możesz podać z plackami ziemniaczanymi – sprawdź przepis.

Wskazówka

Pręga wołowa to idealny wybór na gulasz – dzięki dużej zawartości tkanki łącznej po dłuższym gotowaniu mięso staje się wyjątkowo miękkie i soczyste. Nie spiesz się z gotowaniem – daj potrawie przynajmniej 2 godziny na wolnym ogniu. A kluski? Nie przejmuj się, jeśli nie wyjdą idealne – mają być swojskie, nieregularne i smaczne. Krojenie nożyczkami to nie tylko świetna zabawa, ale i sposób na powrót do kuchni naszych babć.

Jeśli nie wołowina to może gulasz wieprzowy?

Gulasz wołowy z kluskami ciętymi nożyczkami

Porcja dla

6

osób
Czas przygotowania

4

godziny

Lista Składników

  • Gulasz
  • 600 g pręgi wołowej

  • 1 duża słodka, długa papryka (np. czerwona)

  • 1 duża cebula

  • 1 marchewka

  • 2 ząbki czosnku

  • 150 ml czerwonego, wytrawnego wina

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)

  • 2 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • około 500 ml wrzącej wody

  • Kluski
  • 150 ml wody

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 żółtko

  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Gulasz
  • Mięso oczyść z nadmiaru błon i pokrój w większą kostkę.
  • Cebulę i paprykę posiekaj w kostkę, marchewkę w półksiężyce, czosnek drobno posiekaj.
  • Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Obsmaż mięso na rumiano partiami.
  • Dodaj do patelni i zeszklij cebulę, dodaj czosnek, marchewkę i paprykę. Smaż przez chwilę.
  • Zasyp zawartość patelni mąką i smaż przez chwilę, aż dokładnie oblepi składniki.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę, liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszaj.
  • Wlej wino i gotuj kilka minut, aż część płynu odparuje.
  • Wlej wodę lub bulion tak, by przykryła mięso.
  • Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 3–3,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gdy sos będzie zbyt rzadki, odkryj garnek i odparuj przez kilka minut.
  • Kluski
  • W misce robota (lub ręcznie) wymieszaj mąkę, żółtko, sól i wodę – ciasto powinno być elastyczne i zwarte.
  • Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku.
  • Za pomocą nożyczek odcinaj małe porcje ciasta bezpośrednio do wrzątku.
  • Gotuj do momentu, aż kluski wypłyną i jeszcze 1–2 minuty.
  • Odcedź i podawaj od razu z gulaszem. Gotowe!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *