mizeria
|

Mizeria

Dziś szybki dodatek do wszelkich obiadów, czyli mizeria. Pyszna świeżość ogórka w słodko-kwaśnym sosie. Mizeria gości na wielu stołach, ale spotkałem się z tym, że w wielu przypadkach smakuje zupełnie inaczej. Ja pokażę Ci mój sposób na przygotowanie mizerii, który mi osobiście najbardziej przypada do gustu. Zachęcam do spróbowania, a jeśli masz jakieś ciekawe uwagi, jak to robisz u siebie w domu – koniecznie zostaw komentarz!

Zrazy wieprzowe z mizerią? Warto spróbować!

Wskazówka

Ja sugeruję pokroić ogórki dlatego, że lubię po prostu grubsze (ale bez przesady) kawałki ogórka. Równie dobrze w tym przepisie możesz ogórki zetrzeć na grubych oczkach tarki lub zetrzeć na talarki. Sama forma ogórka nie jest tak ważna, jak odsączenie wody. Wykonując punkt 2 z przepisu warto wycisnąć ręką ogórki, by pozbyć się maksymalnej ilości wody.

Mizeria

Porcja dla

3

osób
Czas przygotowania

30

minut

Lista Składników

  • 2 zielone ogórki

  • 1/3 cebuli

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka octu

  • 1 łyżka koperku

  • 1 jogurt naturalny

  • ok. 200g śmietany 18% lub 12%

Przygotowanie

  • Ogórki obierz i posiekaj w plasterki. Dodaj sól i odstaw na 5 minut.
  • Ogórki pod wpływem soli, puszczą wodę – odlej ją.
  • Dodaj startą cebulę i pozostałe składniki. Wymieszaj.
  • Po chwili sprawdź smak, przy doprawianiu zazwyczaj korzystam z octu i soli.
  • Mizerię rozlej do mniejszych miseczek. Gotowe!

Podobne wpisy

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *