spaghetti bolognese
|

Spaghetti bolognese

Makaron z sosem mięsnym, czyli spaghetti bolognese. Czy to prawdziwie włoski przepis, z zachowaniem tradycji? Pewnie nie! Ale jest to moja propozycja na ten przepyszny makaron z sosem. Spaghetti idealnie komponuje się z mięsem mielonym skąpanym w soku pomidorowym. Orzeźwiający dodatek bazylii i sera twardego (w tym przypadku Grana Padano) sprawiają, że na pewno poczujesz namiastkę włoskiego klimatu.

Wskazówka

Podana ilość przygotowanego dania dla 2-3 osobowej rodziny wystarczy na więcej porcji. Nic straconego! Możesz przechować makaron i sos w osobnych pojemnikach na żywność przez nawet 2-3 dni. Gdy najdzie Cię ochota polecam nałożyć na patelnię porcję makaronu i sosu, do tego dodać łyżeczkę wody. Tak podgrzane danie stanie się niezwykle świeże, a makaron obklei się dokładnie sosem.

Spaghetti bolognese

Porcja dla

6

osób
Czas przygotowania

1,5

godziny

Lista Składników

  • ok. 500g mięsa mielonego wieprzowego z szynki

  • 1-2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 puszka pomidorów

  • ok. 500ml passaty

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka oregano

  • 0,5 papryki słodkiej

  • 0,5 papryki ostrej

  • olej do smażenia

  • twardy ser do posypania dania (Parmezan lub Grana Padano)

Przygotowanie

  • Rozgrzej w garnku olej i przesmaż intensywnie mięso aż się zarumieni.
  • Dodaj cebulę, gdy się zeszkli dodaj czosnek.
  • Dopraw wstępnie pieprzem, solą i paprykami.
  • Całość zalej pomidorami i passatą. Zmniejsz moc pod garnkiem i dopraw ziołami oraz cukrem. Sos przykryj i duś powoli około 1-1,5 godziny.
  • Po tym czasie jeśli sos jest zbyt rzadki, odparuj go. Gdy już będzie gotowy dopraw pod swój smak poprzednio używanymi przyprawami.
  • Ugotuj makaron spaghetti (koniecznie al dente!) i wyłóż porcję na głęboki talerz. Na wierzch dodaj sos oraz posyp startym serem. Gotowe!

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *