Sałatka gyros
Sałatka gyros to bardzo prosta i szybka potrawa idealna na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Mi osobiście kojarzy się ona najbardziej z Sylwestrem, w tym dniu to pozycja obowiązkowa na stole. Zachęcam do wypróbowania!
Wskazówki
Samo przygotowanie sałatki jest bardzo szybkie, jednak polecam zrobić ją kilka godzin przed podaniem, a najlepiej dzień wcześniej. Po prostu wtedy smakuje lepiej.
Celowo nie podaję ilości keczupu, ja po prostu oblewam odpowiednią warstwę w nieregularny sposób, jednak nie zalewam jej mocno. Keczup w dużej ilości nadaje słodki smak, więc dodaj go tyle na ile lubisz jego smak.
Sałatka gyros
8
osób30
minutLista składników
500g fileta z piersi kurczaka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 ogórki konserwowe
0,5 puszki groszku
0,5 puszki kukurydzy
keczup
2 łyżki majonezu
jogurt naturalny 370g
1 łyżka oleju
- Przyprawy
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy kebab/gyros
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie
- Mięso opłucz pod wodą i osusz, a następnie pokrój w dość drobną kostkę.
- Do miski dodaj olej, przyprawy i mięso. Wymieszaj i zostaw na chwilę.
- W miseczce wymieszaj jogurt, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku.
- Pokrój ogórka i cebulę w średnią kostkę.
- Przepłucz pod bieżącą wodą groszek i kukurydzę.
- Rozgrzej patelnię i przełóż na nią mięso, nie dodawaj już tłuszczu. Smaż na dość dużej mocy kuchenki przez około 7-10 minut. Po usmażeniu odstaw na bok i poczekaj aż mięso ostygnie.
- Składanie sałatki
- Do miski najlepiej szklanej o pojemności około 2l przełóż połowę mięsa.
- Mięso zasyp pokrojoną cebulą.
- Polej składniki w misce keczupem.
- Dodaj pokrojonego ogórka.
- Wylej połowę przygotowanego sosu czosnkowego.
- Przełóż resztę mięsa i polej je lekko keczupem.
- Przesyp groszek i kukurydzę do miski.
- Na koniec wylej pozostałą część sosu czosnkowego i rozprowadź go łyżką. Możesz dla dekoracji posypać wierzch sałatki pieprzem lub koperkiem.