Sałatka Cezar
Przedstawiam Ci dziś pyszną sałatkę cezar z wykorzystaniem roszponki. Bardzo lubię ją jako lekki obiad. Idealnie spisze się również jako danie dla zapominalskich, ponieważ zrobisz ją dosłownie w kilka chwil. W tego typu sałatkach możesz oczywiście wymienić składniki na jakie lubisz albo akurat masz – nawet do tego Cię zachęcam!
Wskazówki
Pamiętaj aby nie dodać mięsa prosto z patelni by zielenina się nie uparowała. Proponuję zacząć od smażenia mięsa w pierwszej kolejności. W czasie gdy będzie stygło przygotujesz pozostałe składniki.
Sałatka Cezar
2
servings30
minutesLista Składników
- Składniki sałatki
1 paczka roszponki
3 kromki chleba tostowego
50g tartego parmezanu lub Grana Padano
1 łyżka oliwy
- Marynata i mięso
500g fileta z piersi kurczaka
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
- Sos a’ la winegret
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki koperku
1 żółtko
1 łyżeczka miodu płynnego
10 łyżek oliwy
3 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie
- Oczyszczonego fileta pokrój w kostkę i wmasuj w niego przyprawy – pozostaw minimum na 30 minut.
- Na łyżce oliwy podsmaż kurczaka na rumiany kolor i odłóż do przestygnięcia.
- Pokrój chleb w kostkę, a następnie zrumień go na tej samej patelni na której smażył się kurczak. Jest tam nadal dużo smaku i przypraw!
- Do naczynia wlej oliwę, sok z cytryny, miód, czosnek, koperek i żółtko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Liście roszponki ułóż na talerzach (ilość wedle uznania).
- Następnie na wierz wyłóż kurczaka oraz grzanki.
- Całość polej sosem i posyp startym serem. Gotowe!
Jeden komentarz