sałatka cezar
||

Sałatka Cezar

Przedstawiam Ci dziś pyszną sałatkę cezar z wykorzystaniem roszponki. Bardzo lubię ją jako lekki obiad. Idealnie spisze się również jako danie dla zapominalskich, ponieważ zrobisz ją dosłownie w kilka chwil. W tego typu sałatkach możesz oczywiście wymienić składniki na jakie lubisz albo akurat masz – nawet do tego Cię zachęcam!

Wskazówki

Pamiętaj aby nie dodać mięsa prosto z patelni by zielenina się nie uparowała. Proponuję zacząć od smażenia mięsa w pierwszej kolejności. W czasie gdy będzie stygło przygotujesz pozostałe składniki.

Sałatka Cezar

Servings

2

servings
Czas przygotowania

30

minutes

Lista Składników

  • Składniki sałatki
  • 1 paczka roszponki

  • 3 kromki chleba tostowego

  • 50g tartego parmezanu lub Grana Padano

  • 1 łyżka oliwy

  • Marynata i mięso
  • 500g fileta z piersi kurczaka

  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 0,5 łyżeczki kurkumy

  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej

  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej

  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej

  • Sos a’ la winegret
  • 1 ząbek czosnku

  • 0,5 łyżeczki koperku

  • 1 żółtko

  • 1 łyżeczka miodu płynnego

  • 10 łyżek oliwy

  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie

  • Oczyszczonego fileta pokrój w kostkę i wmasuj w niego przyprawy – pozostaw minimum na 30 minut.
  • Na łyżce oliwy podsmaż kurczaka na rumiany kolor i odłóż do przestygnięcia.
  • Pokrój chleb w kostkę, a następnie zrumień go na tej samej patelni na której smażył się kurczak. Jest tam nadal dużo smaku i przypraw!
  • Do naczynia wlej oliwę, sok z cytryny, miód, czosnek, koperek i żółtko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Liście roszponki ułóż na talerzach (ilość wedle uznania).
  • Następnie na wierz wyłóż kurczaka oraz grzanki.
  • Całość polej sosem i posyp startym serem. Gotowe!

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *