Risotto klasyczne
Dziś klasyka Włoskiej kuchni, czyli risotto. Ten przepis na risotto klasyczne jest przywieziony prosto z Włoch przez członka rodziny, który spędził tam wiele lat. Ideą gotowania przez Włochów jest to, że używają bardzo niewielu składników. Ich dania sią bardzo proste. W tym przepisie główną bazą jest mięso i ryż, ale nie obawiaj się, to będzie jedno z najlepszych risotto, jakie jadłeś.
Na deser polecam przepyszne gofry z mojego przepisu – sprawdź!
Wskazówki
Risotto klasyczne jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie musisz wybierać się do restauracji, by zjeść pysze danie. Musisz przestrzegać kilku prostych reguł.
Po pierwsze – ryż. Musi być to ryż do risotto np. arborio, do kupienia w większości sklepów. Nie próbuj przygotować tego dania z innym ryżem, bo po prostu nie wyjdzie.
Po drugie – risotto wymaga uwagi. Nie można spuścić go z oka. Musisz, wręcz nieustannie je mieszać i dolewać bulionu, by nie wyschło.
Risotto klasyczne
6
osób60
minutLista Składników
500g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka)
350-400g ryżu arborio
100 ml białego wytrawnego wina
2 litry bulionu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu
odrobina soli
ok. 50g Parmezanu lub Grana Padano
50-70g śmietanki 18%
50-70g zimnego masła
1 łyżka oleju
Przygotowanie
- Przesmaż mięso na oleju w garnku, w końcowej fazie dopraw pieprzem i solą.
- Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili zetrzyj czosnek.
- Dodaj ryż i przesmaż go, zrobi się lekko przezroczysty.
- Lekko zmniejsz moc kuchenki i dodaj wino, cały czas mieszaj.
- Gdy wino odparuje dodaj trochę bulionu. Ryż powinien być prawie zakryty bulionem. Cały czas mieszaj i uzupełniaj bulion. Bulion dodajemy, aż ryż będzie prawe al dente. Zajmie Ci to około 30 minut i ryż powinien wchłonąć około 1,5 litra bulionu.
- Zmniejsz moc kuchenki, przypraw ponownie pieprzem (pieprz ma się wybijać w tym daniu), zetrzyj ser i dodaj śmietanę. Nie używaj soli, ser jest wystarczająco słony.
- Mieszając odczekaj aż nadmiar bulionu zostanie wchłonięty, ryż zrobi się miekki (lekko al dente), a konsystencja powinna nie być wodnista, jednak delikatnie ryż będzie “płynąć” po łyżce.
- Wyłącz moc pod garnkiem i dodaj zimne masło, wmieszaj je w potrawę. Gotowe!