Pomidorowa
Kolejna tradycyjna zupa, znana każdemu. Ja znam i przygotowuję dwie wersje tej zupy. Świeżą, aromatyczną, w stylu włoskim oraz tradycyjną, idealną na poniedziałkowy obiad po weekendowym rosole. Dziś pokażę Ci wersję klasyczną, którą przygotujesz dosłownie w kilkanaście minut wykorzystując do tego wcześniej przygotowany rosół. Zupa pomidorowa przygotowana w ten sposób jest bardzo delikatna i kremowa. Jeśli nie widziałeś przepisu na rosół link poniżej!
Sprawdź jak łatwo ugotować pyszny, tradycyjny rosół!
Wskazówka
Przygotowując zaklepkę z zimnej wody i mąki, pamiętaj by dokładnie wymieszać składniki. Dodawaj je powoli do zupy, jednocześnie mieszając. Uważaj by nie spowodować zbytniego zgęstnienia zupy.
Zabielając zupę śmietaną, w pierwszej kolejności zahartuj ją w misce dodając trochę (ok. 70-100ml) zupy i razem mieszając. Jeśli nie zrobiły się grudki i całość dobrze się połączyła, wtedy dopiero połącz to z resztą zupy w garnku.
Pyszny kotlet schabowy – polecam!
Pomidorowa
1
rodziny30
minutLista Składników
ok. 2-2,5l rosołu
przecier pomidorowy 150-180g
0,5 łyżeczki cukru
1 łyża przyprawy maggi
1 łyżka soli
0,5 łyżki czarnego pieprzu
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 ml zimnej wody
ok. 50-70ml śmietany 18%
Przygotowanie
- Rosół przecedź przez sito i włącz moc pod garnkiem.
- Do rosołu dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy. Zupę zagotuj.
- Wymieszaj mąkę z zimną wodą i dodaj do zupy. Uważaj na konsystencję by nie zrobić zbyt gęstej zupy!
- Wyłącz moc pod kuchenką i zabiel zupę śmietaną.
- Jeśli to konieczne dopraw zupę wedle uznania. Gotowe!