pomidorowa
||

Pomidorowa

Kolejna tradycyjna zupa, znana każdemu. Ja znam i przygotowuję dwie wersje tej zupy. Świeżą, aromatyczną, w stylu włoskim oraz tradycyjną, idealną na poniedziałkowy obiad po weekendowym rosole. Dziś pokażę Ci wersję klasyczną, którą przygotujesz dosłownie w kilkanaście minut wykorzystując do tego wcześniej przygotowany rosół. Zupa pomidorowa przygotowana w ten sposób jest bardzo delikatna i kremowa. Jeśli nie widziałeś przepisu na rosół link poniżej!

Sprawdź jak łatwo ugotować pyszny, tradycyjny rosół!

Wskazówka

Przygotowując zaklepkę z zimnej wody i mąki, pamiętaj by dokładnie wymieszać składniki. Dodawaj je powoli do zupy, jednocześnie mieszając. Uważaj by nie spowodować zbytniego zgęstnienia zupy.

Zabielając zupę śmietaną, w pierwszej kolejności zahartuj ją w misce dodając trochę (ok. 70-100ml) zupy i razem mieszając. Jeśli nie zrobiły się grudki i całość dobrze się połączyła, wtedy dopiero połącz to z resztą zupy w garnku.

Pyszny kotlet schabowy – polecam!

Pomidorowa

Porcja dla

1

rodziny
Czas przygotowania

30

minut

Lista Składników

  • ok. 2-2,5l rosołu

  • przecier pomidorowy 150-180g

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 1 łyża przyprawy maggi

  • 1 łyżka soli

  • 0,5 łyżki czarnego pieprzu

  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 200 ml zimnej wody

  • ok. 50-70ml śmietany 18%

Przygotowanie

  • Rosół przecedź przez sito i włącz moc pod garnkiem.
  • Do rosołu dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy. Zupę zagotuj.
  • Wymieszaj mąkę z zimną wodą i dodaj do zupy. Uważaj na konsystencję by nie zrobić zbyt gęstej zupy!
  • Wyłącz moc pod kuchenką i zabiel zupę śmietaną.
  • Jeśli to konieczne dopraw zupę wedle uznania. Gotowe!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *