pizza z blachy
||

Pizza z blachy

Pewnie uwielbiasz pizzę tak jak większość ludzi, więc dziś pokażę Ci ją w kolejnej odsłonie. Będzie to pizza z blachy. Przez lata popularność pizzy sprawiła, że wersji ciast, sosów, serów, dodatków jest wiele. Nie sposób stwierdzić, który jest najlepszy. Pizza, jak wiadomo króluje we Włoszech, gdzie jest również wiele jej odmian. Łączy je to, że są zazwyczaj na cienkim cieście i są szybko wypiekane. Moja pizza z blachy jest z ciasta drożdżowego, wcale nie przypomina klasycznej pizzy. Gwarantuję, że świetnie smakuje i na pewno powtórzysz ten przepis nie raz. Jeśli podasz ją znajomym to będziesz zmuszony przygotowywać ją za każdym razem, gdy ich do siebie zaprosisz!

Wskazówka

Ja w liście składników uwzględnię sos do pizzy i ciasto. Jako dodatki użyłem salami, pieczarki pokrojone w plastry, kukurydzę i około 200g żółtego sera. Oczywiście nie wymieniam dokładnie składników w liście, bo możesz dodać dosłownie wszystko co lubisz – szynkę, mozzarelle, oliwki, paprykę, cebulę. Poczuj się jak domowy Pizzaiolo i sam zdecyduj co dodasz do pizzy.

Pizza z blachy

Porcja dla

6

osób
Czas przygotowania

2

godziny

Lista Składników

  • Ciasto na pizze
  • 500g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki octu winnego

  • 1,5 łyżeczki cukru

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 200ml letniego mleka

  • 60g masła

  • 20g drożdży świeżych

  • Sos do pizzy
  • 400g passaty pomidorowej

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 200ml wody

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka masła

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

  • Zacznij od sosu. Pokrój w kostkę i zeszklij cebulę, dodaj starty czosnek.
  • Dodaj koncentrat i również chwilę przesmaż. Następnie dodaj pozostałe składniki, wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem około 50 minut.
  • Wszystkie składniki ciasta wyrób ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Wyrabiaj około 10 minut, ciasto musi dobrze się połączyć. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1 godzinę.
  • Po upływie odpowiedniego czasu ciasto wyłóż na wysmarowaną oliwą blachę z piekarnika. Rozprowadź je dokładnie za pomocą dłoni, aż pokryje całą blachę.
  • Na ciasto wyłóż sos. Jeśli Ci zostanie możesz z powodzeniem go zamrozić lub użyć jak dodatek do gotowej pizzy.
  • Teraz dodaj ulubione składniki dodając ser na sam wierzch. Posyp ulubionymi ziołami.
  • W tym momencie włącz piekarnik na 180 stopni (grzanie góra-dół), a pizzę przykryj ściereczką, by odrobinę w czasie rozgrzewania piekarnika wyrosła.
  • Pizzę piecz na środkowym ruszcie 20-25 minut, do zarumienienia brzegów. Gotowe!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *