Pizza włoska
Są dania, które nigdy się nie nudzą – i właśnie do nich należy pizza włoska. Nie ma znaczenia, czy to sobotni wieczór z rodziną, czy szybki obiad w środku tygodnia – cienkie, chrupiące ciasto, aromatyczny sos i porządne składniki na wierzchu to zawsze pewniak. Domowa pizza nie wymaga specjalnego sprzętu ani mistrzowskich umiejętności – wystarczy odrobina cierpliwości i dobry przepis. A skoro już tu jesteś, to znaczy, że właśnie taki przepis znalazłeś.
Włoska pizza w domowej wersji to przede wszystkim dobre ciasto – lekkie, sprężyste i odpowiednio wypieczone. Z tej porcji wyjdą 3–4 placki, więc idealnie na wspólny wieczór. Ja sięgam po klasykę z lekkim twistem – mozzarella w kulce, pieczarki, pikantne salami, krewetki, kleksy z mascarpone i świeży tymianek. Całość posypana oregano, upieczona na gorącym ruszcie – smakuje jak z dobrej pizzerii. A może lepiej?
Wskazówka
Chcesz, żeby pizza włoska miała idealnie chrupiący spód? Użyj blachy z otworami – dostępna w większości sklepów AGD, potrafi zrobić różnicę. Dzięki perforacji gorące powietrze swobodnie krąży pod spodem ciasta, które się nie zaparza, tylko piecze jak należy. A jeśli masz kamień lub stal do pizzy – tym lepiej! Nagrzej je porządnie razem z piekarnikiem.
A może pizza na grubym? Sprawdź ją! Tu znajdziesz też przepis na sos do pizzy!
Pizza włoska
4
osób2,5
godzinyLista Składników
500 g mąki pszennej typ 650
30 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych)
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki soli
- Dodatki wg uznania
Sos pomidorowy – przepis znajdziesz tutaj, w przepisie na pizzę z blachy
2 kulki mozzarelli (dobrze odciśnięte, pokrojone w plastry)
Pieczarki – kilka sztuk, cienko pokrojonych
Salami – najlepiej pikantne
Krewetki – obrane, lekko podsmażone lub sparzone
Mascarpone – po 2–3 kleksy na pizzę
Świeży tymianek
Suszone oregano
Do podsypania: semolina lub krupczatka
Przygotowanie
- W misce mieszam 100 g mąki, drożdże, cukier i ciepłą wodę. Zostawiam pod przykryciem na ok. 10–15 minut, aż zaczyn się spieni i ruszy.
- Do zaczynu dodaję resztę mąki, sól, oliwę i wyrabiam ciasto przez 8–10 minut w robocie planetarnym (lub ręcznie, ale dłużej). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na minimum godzinę, aż wyraźnie podrośnie.
- Wyrośnięte ciasto dzielę na 3–4 części. Każdą formuję w kulę, a potem rozciągam rękami na cienki placek. Podsypuję semoliną lub krupczatką, żeby spód był chrupiący i łatwo zsunął się na blachę.
- Na placek daję sos pomidorowy, plastry mozzarelli, pieczarki, salami, krewetki i odrobinę mascarpone. Całość posypuję świeżym tymiankiem i suszonym oregano.
- Piekarnik nagrzewam na maksimum – u mnie to 250°C, grzanie góra–dół. Pizzę piekę na najniższym poziomie, najlepiej na blaszce z otworami. Czas pieczenia to 8–10 minut – brzegi powinny się ładnie zarumienić. Gotowe!