Pieczone podudzia kurczaka
Dziś zapraszam Cię do mojej kuchni na coś prostego a zarazem wyjątkowego. Pieczone podudzia kurczaka, które zachwycą Cię smakiem i aromatem! To danie jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale też pełne wyjątkowych, soczystych smaków.
Zapraszam do spróbowania mojego przepisu na świeżonke.
Wskazówka
Polecam podczas pieczenia posmarować pałki sosem, który wycieknie z mięsa. Użyj do tego pędzla do marynat. Skórka stanie się wtedy chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika pozwól kurczakowi odpocząć przez kilka minut. To sprawi, że soki w mięsie równomiernie się rozprowadzą, a pałeczki będą jeszcze smaczniejsze.
Pieczone podudzia kurczaka
4
osób1,5
godzinyLista Składników
8 szt. podudzi (pałek) kurczaka
- Marynata
2-3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
0,5 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżego czarnego pieprzu
1 łyżeczka oregano
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka płynnego miodu
Przygotowanie
- Wszystkie sypkie przyprawy wymieszaj w misce. Dodaj olej, miód i zmiażdżony czosnek.
- Podudzia umyj i osusz, następnie nacieraj przygotowaną marynatą.
- Przyprawione podudzia przykryj folią spożywczą i pozostaw w naczyniu na min. 3 godziny.
- Wyłóż kawałki mięsa na blaszkę i włóż do piekarnika.
- Piecz w temperaturze 200 stopni, tryb (góra-dół) przez 50 minut.
- Wyjmij kurczaka z piekarnika i pozostaw, by chwilę odpoczął.