Pieczone podudzia kurczaka
|

Pieczone podudzia kurczaka

Dziś zapraszam Cię do mojej kuchni na coś prostego a zarazem wyjątkowego. Pieczone podudzia kurczaka, które zachwycą Cię smakiem i aromatem! To danie jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale też pełne wyjątkowych, soczystych smaków.

Zapraszam do spróbowania mojego przepisu na świeżonke.

Wskazówka

Polecam podczas pieczenia posmarować pałki sosem, który wycieknie z mięsa. Użyj do tego pędzla do marynat. Skórka stanie się wtedy chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika pozwól kurczakowi odpocząć przez kilka minut. To sprawi, że soki w mięsie równomiernie się rozprowadzą, a pałeczki będą jeszcze smaczniejsze.

Pieczone podudzia kurczaka

Porcja dla

4

osób
Czas przygotowania

1,5

godziny

Lista Składników

  • 8 szt. podudzi (pałek) kurczaka

  • Marynata
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej

  • 0,5 łyżki musztardy francuskiej

  • 2 łyżeczki papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka świeżego czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka oregano

  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Przygotowanie

  • Wszystkie sypkie przyprawy wymieszaj w misce. Dodaj olej, miód i zmiażdżony czosnek.
  • Podudzia umyj i osusz, następnie nacieraj przygotowaną marynatą.
  • Przyprawione podudzia przykryj folią spożywczą i pozostaw w naczyniu na min. 3 godziny.
  • Wyłóż kawałki mięsa na blaszkę i włóż do piekarnika.
  • Piecz w temperaturze 200 stopni, tryb (góra-dół) przez 50 minut.
  • Wyjmij kurczaka z piekarnika i pozostaw, by chwilę odpoczął.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *