Pesto Rosso
Pesto Rosso to połączenie suszonych pomidorów, orzechów, czosnku i oliwy, które idealnie ożywia każde danie – makarony, kanapki, sałatki czy pieczone warzywa. Szybkie i proste przygotowanie, brak wyszukanych składników i maksimum smaku. Gwarantujemy, że przeniesie Cię na moment do słonecznej Italii.
Sprawdź również nasze Pesto Verde!
Wskazówka
Zamiast klasycznych orzechów piniowych użyj migdałów lub orzechów włoskich – są tańsze, a równie pysznie komponują się z suszonymi pomidorami!
Pesto Rosso
2
osób30
minutLista Składników
Makaron Penne 200 g
Pęczek świeżej bazylii
Garść świeżej natki pietruszki
Garść orzechów włoskich
Suszone pomidory paczka lub pół słoika z zalewy
2 ząbki czosnku
Parmezan 50 g
Oliwa z oliwek 90 ml
Sól
Pieprz
Przygotowanie
- Bazylię, pietruszkę, pomidory, czosnek i orzechy zblenduj w blenderze z 30 ml oliwy.
- Dolej kolejne 30 ml oliwy i ponownie wszystko zblenduj.
- Zetrzyj parmezan i dodaj do pesto. Następnie dolej kolejne 30 ml oliwy i po raz ostatni wszystko razem zblenduj.
- Dopraw pesto pieprzem i solą do smaku.
- Ugotuj ulubiony makaron (my wybraliśmy Penne) i odcedź, odlewając uprzednio kubek wody z ugotowanego makaronu.
- Na patelnie wrzuć makaron, kubek wody i gotowe pesto. Wszystko wymieszaj aż makaron będzie dokładnie oblepiony.
- Wyłóż na talerz, posyp parmezanem i udekoruj listkiem bazylii.