Omlet ze szpinakiem
Świetna propozycja na każdą porę dnia. Omlet ze szpinakiem jest łatwy w przygotowaniu, szybki i niezwykle smaczny. Omlet jest bardzo miękki i soczysty. Możesz przyrządzić go tak jak zaprezentuję poniżej lub urozmaicić według swoich upodobań.
Wskazówki
Przygotowując omlet ze szpinakiem przyjdzie moment, w którym musisz go obrócić. Jeśli masz kłopot z obróceniem omletu to zsuń go na pokrywkę od patelni, a następnie nakryj omlet na pokrywce patelnią i razem wszystko obróć. W ten sposób na pewno omlet się nie uszkodzi.
Omlet ze szpinakiem
1
osoby10
minutLista Składników
3 jajka
2 łyżki mleka
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
1-2 plastry szynki prosciutto cotto
garść liści szpinaku
1 łyżeczka masła
Przygotowanie
- Do miseczki rozbij jajka, dodaj mleko, sól, pieprz i paprykę – wszystko razem dobrze wymieszaj i napowietrz.
- Rozgrzej wstępnie patelnię i dodaj na nią masło. Gdy masło się rozpuści, wylej jajka. Nie mieszaj i pozostaw chwilę na średniej mocy kuchenki.
- Gdy jajka nie przywierają do patelni i są niemal całe ścięte obróć omlet na drugą stronę. Jeśli masz z tym kłopot sprawdź “Wskazówki”.
- Na połowę omletu ułóż szynkę oraz szpinak. Przykryj patelnię i zmniejsz moc kuchenki. Poczekaj minutę. Celem tej czynności jest wyrównanie temperatury składników. Nie ugotuj szynki i szpinaku.
- Po minucie złóż omlet na pół i ponownie przykryj patelnię na minutę, a następnie wyłóż na talerz. Gotowe!
Jeden komentarz