Ogórki małosolne
Chyba czas na moją ulubiony domowy przetwór o tej porze roku, czyli ogórki małosolne. Przepysznie świeże, chrupiące, lekko słone. Są już od niedawna dostępne ogórki gruntowe, krajowe, które nie sią sypane więc nie ma na co czekać tylko trzeba zabierać się za ich przygotowanie! Idealne do kanapek, przegryzania i sałatek. Fakt, że samo przygotowanie ich trwa dosłownie kilkanaście minut tym bardziej zachęca do ich przygotowania.
Ogórki małosolne przygotowane wg mojego przepisu można jeść już po 2 dniach i mogą one kisić się przez kolejne dni, aż do ostatniego ogórka.
Ogórki gruntowe sprawdzą się również świetnie w formie mizerii!
Wskazówka
Ja ogórki przygotowuję w kamionce widocznej na zdjęciu. Mieści się tam ok. 1700-2000g ogórków. Na taką też ilość podam ilość pozostałych składników. Oczywiście jeśli wybierzesz mniejsze lub większe naczynie to odpowiednio przelicz ilość składników.
Ważne jest, by naczynie miało rant na nadmiar wody. Jeśli nie masz takiego rantu, nie zalewaj naczynia do pełna i postaw je na talerzu. Istnieje ryzyko, że zalewa odrobinę zabuzuje i może wylać się z naczynia.
Sałatka cezar z ogórkami małosolnymi? Czemu nie!
Ogórki małosolne
1
rodziny15
minutLista Składników
ok. 2kg ogórków gruntowych
5-6 ząbków czosnku
1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
3-4 gałązki kopru z baldachami
2-3 korzenie chrzanu (takie wielkości małego palca)
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
- Zalewa
2 litry wody
2 czubate łyżki soli kamiennej niejodowanej
Przygotowanie
- Oczyść ogórki, obierz chrzan i czosnek.
- W naczyniu na dnie ułóż liście chrzanu (jeśli nie masz to nic nie szkodzi). Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Układaj ogórki co jakiś czas dodając część ząbka czosnku, chrzanu i pieprzu.
- Gdy już wypełnisz naczynię ogórkami i dodatkami, zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Gorącą zalewą wypełnij naczynie.
- Tak przygotowane ogórki odstaw w bezpieczne miejsce. Za około 2 dni możesz już kosztować ogórków małosolnych. Gotowe!
2 komentarze