Mizeria
Dziś szybki dodatek do wszelkich obiadów, czyli mizeria. Pyszna świeżość ogórka w słodko-kwaśnym sosie. Mizeria gości na wielu stołach, ale spotkałem się z tym, że w wielu przypadkach smakuje zupełnie inaczej. Ja pokażę Ci mój sposób na przygotowanie mizerii, który mi osobiście najbardziej przypada do gustu. Zachęcam do spróbowania, a jeśli masz jakieś ciekawe uwagi, jak to robisz u siebie w domu – koniecznie zostaw komentarz!
Zrazy wieprzowe z mizerią? Warto spróbować!
Wskazówka
Ja sugeruję pokroić ogórki dlatego, że lubię po prostu grubsze (ale bez przesady) kawałki ogórka. Równie dobrze w tym przepisie możesz ogórki zetrzeć na grubych oczkach tarki lub zetrzeć na talarki. Sama forma ogórka nie jest tak ważna, jak odsączenie wody. Wykonując punkt 2 z przepisu warto wycisnąć ręką ogórki, by pozbyć się maksymalnej ilości wody.
Mizeria
3
osób30
minutLista Składników
2 zielone ogórki
1/3 cebuli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka koperku
1 jogurt naturalny
ok. 200g śmietany 18% lub 12%
Przygotowanie
- Ogórki obierz i posiekaj w plasterki. Dodaj sól i odstaw na 5 minut.
- Ogórki pod wpływem soli, puszczą wodę – odlej ją.
- Dodaj startą cebulę i pozostałe składniki. Wymieszaj.
- Po chwili sprawdź smak, przy doprawianiu zazwyczaj korzystam z octu i soli.
- Mizerię rozlej do mniejszych miseczek. Gotowe!
3 komentarze