Makaron z kurkami
Jest sierpień, a więc sezon grzybowy powoli nabiera tępa. Jednym z grzybów, którym można cieszyć się już w wakacje jest Pieprznik jadalny, czyli kurka. Niezwykle pyszny grzyb idealnie nadający się do wszelakich sosów, makaronów i mięs. Makaron z kurkami przygotowałem z filetami z piersi kurczaka. Jeśli byłeś w lesie i nazbierałeś kurek lub kupiłeś je w sklepie to polecam Ci mój przepis.
Sprawdź mój przepis na makaron ze szpinakiem.
Wskazówka
Jeśli chcesz przygotować makaron z kurkami to będziesz musiał je oczyścić ze ściółki leśnej. Oczywiście możesz zrobić to tradycyjnie, tak jak w przypadku innych grzybów. Ja jednak polecam Ci posypać grzyby mniej więcej jedną łyżką mąki pszennej, a następnie zalać je zimną wodą. Wymieszaj je dokładnie przez chwilę, a następnie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej. W ten sposób bardzo ułatwisz sobie oczyszczanie kurek i nie będziesz czuł drobin piasku między zębami.
Makaron z kurkami
4
osób1
godzinaLista Składników
300g kurek
ok. 450g piersi z kurczaka
90g serka topionego
350-400g makaronu typu świderki
ok. 200 ml śmietany 18%
1 cebula
2 ząbki czosnku
4-5 gałązek świeżego tymianku lub 0,5 łyżeczki suszonego
mała garść pokrojonej pietruszki
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
Przygotowanie
- Ugotuj makaron, oczywiście musi być al dente. Jeśli masz wprawę zgraj gotowanie makaronu tak, by ciepły podawać do sosu.
- Po wymyciu i osuszeniu, pokrój piersi z kurczaka w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj kurczaka. Przypraw kurczaka odrobiną soli, pieprzu, papryką słodką i tymiankiem. Po usmażeniu mięso odłóż na bok.
- W garnku rozgrzej masło i przesmaż grzyby, przypraw je pieprzem i solą.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili dodaj starty czosnek.
- Gdy cebula się zeszkli, a czosnek puści aromat dodaj serek topiony, zmniejsz moc kuchenki i wszystko mieszaj do czasu rozpuszczenia się sera.
- Dodaj usmażone mięso i makaron. Wszystko zaciągnij śmietaną i gotuj do czasu zrobienia się gęstego, kremowego sosu.
- Dodaj pokrojoną natkę pietruszki i dopraw jeśli jest taka konieczność. Gotowe!