makaron z kurkami
|

Makaron z kurkami

Jest sierpień, a więc sezon grzybowy powoli nabiera tępa. Jednym z grzybów, którym można cieszyć się już w wakacje jest Pieprznik jadalny, czyli kurka. Niezwykle pyszny grzyb idealnie nadający się do wszelakich sosów, makaronów i mięs. Makaron z kurkami przygotowałem z filetami z piersi kurczaka. Jeśli byłeś w lesie i nazbierałeś kurek lub kupiłeś je w sklepie to polecam Ci mój przepis.

Sprawdź mój przepis na makaron ze szpinakiem.

Wskazówka

Jeśli chcesz przygotować makaron z kurkami to będziesz musiał je oczyścić ze ściółki leśnej. Oczywiście możesz zrobić to tradycyjnie, tak jak w przypadku innych grzybów. Ja jednak polecam Ci posypać grzyby mniej więcej jedną łyżką mąki pszennej, a następnie zalać je zimną wodą. Wymieszaj je dokładnie przez chwilę, a następnie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej. W ten sposób bardzo ułatwisz sobie oczyszczanie kurek i nie będziesz czuł drobin piasku między zębami.

Makaron z kurkami

Porcja dla

4

osób
Czas przygotowania

1

godzina

Lista Składników

  • 300g kurek

  • ok. 450g piersi z kurczaka

  • 90g serka topionego

  • 350-400g makaronu typu świderki

  • ok. 200 ml śmietany 18%

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 4-5 gałązek świeżego tymianku lub 0,5 łyżeczki suszonego

  • mała garść pokrojonej pietruszki

  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  • Ugotuj makaron, oczywiście musi być al dente. Jeśli masz wprawę zgraj gotowanie makaronu tak, by ciepły podawać do sosu.
  • Po wymyciu i osuszeniu, pokrój piersi z kurczaka w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej i dodaj kurczaka. Przypraw kurczaka odrobiną soli, pieprzu, papryką słodką i tymiankiem. Po usmażeniu mięso odłóż na bok.
  • W garnku rozgrzej masło i przesmaż grzyby, przypraw je pieprzem i solą.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili dodaj starty czosnek.
  • Gdy cebula się zeszkli, a czosnek puści aromat dodaj serek topiony, zmniejsz moc kuchenki i wszystko mieszaj do czasu rozpuszczenia się sera.
  • Dodaj usmażone mięso i makaron. Wszystko zaciągnij śmietaną i gotuj do czasu zrobienia się gęstego, kremowego sosu.
  • Dodaj pokrojoną natkę pietruszki i dopraw jeśli jest taka konieczność. Gotowe!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *