Krewetki w sosie pomidorowym z chilli
Oto moje ulubione krewetki w sosie pomidorowym z dodatkiem chilli. Po prostu to najlepszy sposób na przyrządzenie krewetek jaki znam. Bardzo szybki i bardzo łatwy. Gotowe krewetki w sosie pomidorowym podaj z kawałkiem pieczywa aby żadna kropla sosu się nie zmarnowała!
Wskazówki
Ja najczęściej kupuję krewetki mrożone, blanszowane, bez jelit. Oczywiście możesz je przygotować w pancerzach i będą równie dobre, jednak ja proponuję ci je obrać. A jak to zrobić w łatwy sposób? Wyciągnij zamrożone krewetki z opakowania i zalej je letnią wodą z kranu, po dosłownie 3-5 minutach chwyć krewetkę i pociągnij za ogonek. Tak to takie proste! Bez wysiłku obierzesz w ten sposób każdą krewetkę i jedzenie stanie się przyjemniejsze.
Krewetki w sosie pomidorowym z chilli
2
osób25
minutLista Składników
250g krewetek białych
5 łyżek oliwy
2-3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 puszka pomidorów krojonych
Sól i pieprz
Garść pietruszki
Przygotowanie
- Krewetki opłucz pod bieżącą wodą i obierz z pancerza.
- Włącz moc pod patelnią z oliwą i w tym czasie pokrój czosnek w plasterki. Od razu dodaj go na patelnię.
- Pokrój chilli w plasterki i dodaj na patelnię.
- Gdy czosnek już intensywnie pachnie dodaj pomidory z puszki, zmniejsz moc i duś pod przykryciem 10 minut.
- Dodaj krewetki, przypraw wedle uznania solą i pieprzem. Krewetki potrzebują około 5 minut na średniej mocy kuchenki. Obserwuj, powinny zrobić się lekko pomarańczowe.
- Po upływie około 5 minut ściągnij patelnię z kuchenki i dodaj posiekaną pietruszkę. Wymieszaj i wyłóż na głębokie talerze. Gotowe!