Kotlety mielone
|

Kotlety mielone

Kotlety mielone to danie, które każdy zna od dzieciństwa. Proste w przygotowaniu, a zarazem niezwykle smaczne, idealnie pasują do rodzinnych obiadów czy szybkich kolacji. Są symbolem domowego ciepła i komfortu, a ich przyrządzenie jest prawie tak samo przyjemne, jak ich spożywanie. Dziś chciałbym się z Tobą podzielić moją ulubioną wersją tego klasycznego dania, które z pewnością przywoła wspomnienia z dzieciństwa i wprowadzi uśmiech na Twojej twarzy. Oto przepis na kotlety mielone, które zawsze wychodzą soczyste i pełne smaku. To doskonała propozycja, aby zaskoczyć rodzinę czymś tradycyjnym, a zarazem wyjątkowym.

Doskonały dodatek do kotletów mielonych to oczywiście mizeria – sprawdź mój przepis!

Wskazówka

W mojej wersji dodaję przesmażoną cebulę co sprawią, że kotlety nabierają charakterystycznego smaku jednocześnie struktura cebuli jest niezwykle miękka i niewyczuwalna. Jeśli wolisz lub chcesz przyśpieszyć przygotowania z powodzeniem możesz po prostu zetrzeć cebulę na pulpę i dodać do mięsa.

Już niebawem sezon na ogórki małosolne – przygotuj się już teraz!

Kotlety mielone

Porcja dla

4

osób
Czas przygotowania

1

godzina

Lista Składników

  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej

  • 1 cebula

  • 1 żółtko

  • 0,5 bułki namoczonej w mleku lub około 3 łyżek bułki tartej i tyle samo mleka

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej

  • Panierka
  • bułka tarta

Przygotowanie

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na odrobinie oleju.
  • Po usmażeniu cebuli połącz ze sobą wszystkie składniki i dobrze wyrób mięso. Dłoń zwilż zimną wodą.
  • Uformuj z wyrobionego mięsa kulki (wielkość dowolna), a następnie delikatnie je spłaszcz.
  • Uformowane kotlety obtocz w bułce tartej i wykładaj na rozgrzany olej.
  • Smaż do zarumienienia z obu stron, po czym wyłóż na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Usmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni przez 15-20 minut.
  • Po upływie tego czasu wyłóż kotlety i podawaj z ulubionymi dodatkami. Gotowe!

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *