Kotlety mielone
Kotlety mielone to danie, które każdy zna od dzieciństwa. Proste w przygotowaniu, a zarazem niezwykle smaczne, idealnie pasują do rodzinnych obiadów czy szybkich kolacji. Są symbolem domowego ciepła i komfortu, a ich przyrządzenie jest prawie tak samo przyjemne, jak ich spożywanie. Dziś chciałbym się z Tobą podzielić moją ulubioną wersją tego klasycznego dania, które z pewnością przywoła wspomnienia z dzieciństwa i wprowadzi uśmiech na Twojej twarzy. Oto przepis na kotlety mielone, które zawsze wychodzą soczyste i pełne smaku. To doskonała propozycja, aby zaskoczyć rodzinę czymś tradycyjnym, a zarazem wyjątkowym.
Doskonały dodatek do kotletów mielonych to oczywiście mizeria – sprawdź mój przepis!
Wskazówka
W mojej wersji dodaję przesmażoną cebulę co sprawią, że kotlety nabierają charakterystycznego smaku jednocześnie struktura cebuli jest niezwykle miękka i niewyczuwalna. Jeśli wolisz lub chcesz przyśpieszyć przygotowania z powodzeniem możesz po prostu zetrzeć cebulę na pulpę i dodać do mięsa.
Już niebawem sezon na ogórki małosolne – przygotuj się już teraz!
Kotlety mielone
4
osób1
godzinaLista Składników
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 cebula
1 żółtko
0,5 bułki namoczonej w mleku lub około 3 łyżek bułki tartej i tyle samo mleka
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- Panierka
bułka tarta
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na odrobinie oleju.
- Po usmażeniu cebuli połącz ze sobą wszystkie składniki i dobrze wyrób mięso. Dłoń zwilż zimną wodą.
- Uformuj z wyrobionego mięsa kulki (wielkość dowolna), a następnie delikatnie je spłaszcz.
- Uformowane kotlety obtocz w bułce tartej i wykładaj na rozgrzany olej.
- Smaż do zarumienienia z obu stron, po czym wyłóż na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Usmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni przez 15-20 minut.
- Po upływie tego czasu wyłóż kotlety i podawaj z ulubionymi dodatkami. Gotowe!
Jeden komentarz