Kanie
|

Kanie

Smażone kanie to pyszna i prosta propozycja na obiad lub przekąskę, idealna dla miłośników grzybów. Te delikatne, o lekko orzechowym smaku kapelusze świetnie sprawdzają się w kuchni, zwłaszcza w jesiennej porze, gdy są w pełni sezonu. Ich złocista, chrupiąca panierka sprawia, że smażone kanie zyskują wyjątkowy smak i aromat, który przypomina nieco klasyczne kotlety. To doskonała alternatywa dla mięsnych dań, a jednocześnie coś, co zachwyci nawet osoby, które nie są wielkimi fanami grzybów.

Jak nie kanie to może schabowy?

Wskazówka

Podczas smażenia kani, pamiętaj, aby grzyby smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu (najlepiej na maśle klarowanym lub oleju), ale na średnim ogniu. Zbyt wysoka temperatura może spowodować, że panierka się przypali, a kanie w środku pozostaną surowe. Smaż je po około 3–4 minuty z każdej strony, aż uzyskają złocisty kolor i będą chrupiące.
Unikaj też zbyt częstego przewracania, aby panierka dobrze się utrzymała na grzybach.

Kanie

Porcja dla

1

rodziny
Czas przygotowania

30

minut

Lista Składników

  • Świeże kanie (ja miałem 7 szt.)

  • 5 jajek

  • Mąka pszenna do opanierowania

  • Bułka tarta do opanierowania

  • ½ łyżeczki soli

  • ½ łyżeczki pieprzu

  • ½ łyżeczki papryki słodkiej

Przygotowanie

  • Kanie obmyj pod lekkim strumieniem wody, osusz i zetrzyj dłonią brązowe łuski oraz pozostałości ściółki.
  • Twarde czubki kapelusza zetnij nożem.
  • Duże kapelusze możesz przekroić na mniejsze części.
  • Przygotuj panierkę: naczynie z mąką, naczynie z bułką tartą oraz naczynie z roztrzepanymi jajkami, do których dodaj przyprawy (sól, pieprz i paprykę słodką).
  • Panieruj zaczynając od mąki, następnie jajko i na końcu bułka tarta.
  • Smaż na maśle klarowanym lub oleju po 3-4 min z każdej strony, aż do zarumienienia grzybów.
  • Wyjmuj kanie na papier żeby jak najszybciej odsączyć z nadmiaru oleju. Gotowe!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *