jajka w pomidorach
|

Jajka w pomidorach

Niedawno zastanawiałem się nad jakimś nowym smakiem, a konkretnie jajek. Miałem ochotę przyrządzić jajka w inny sposób niż dotychczas. I tak o to zrodził się pomysł na jajka sadzone w sosie pomidorowym! Danie wyszło tak dobrze, że postanowiłem opisać jak je przygotować.

Jajka w pomidorach przygotujesz bardzo szybko i prosto. Ja podałem je z dodatkiem młodych ziemniaków i gotowanego kalafiora – co polecam. Ale możesz eksperymentować i podać je z ulubionym pieczywem i innymi dodatkami.

Jako dodatek świetnie skomponują się ogórki małosolne!

jajka w pomidorach

Wskazówka

Jajko sadzone przygotowane tradycyjnie jest gotowe dużo szybciej niż duszone w pomidorach. Aby nie przeciągnąć jajka, by żółtko pozostało płynne, a białko się ścięło polecam użyć wykałaczki. Po kilku minutach od wbicia jajek na pomidory, sprawdź delikatnie wykałaczką czy białko już się ścięło i nie jest płynne – wtedy od razu wyłącz moc pod kuchenką i możesz podawać do stołu.

Sprawdź moje wypieki i znajdź swoje ulubione pieczywo.

Jajka w pomidorach

Porcja dla

4

osób
Czas przygotowania

1

godzina

Lista Składników

  • 4 jajka

  • 1 puszka pomidorów

  • 1 kiełbasa (ulubiona)

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 20ml oleju

  • natka pietruszki

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej

Przygotowanie

  • Kiełbasę pokrój w kostkę i smaż na małej mocy od zimnej patelni.
  • W tym czasie pokrój cebulę w kostkę. Gdy kiełbasa się zrumieni i wytopi, dodaj olej i cebulę. Smaż do zeszklenia się cebuli i dodaj przeciśnięty przez tarkę czosnek.
  • Czosnek puścił swój aromat, więc dodaj pomidory. Dopraw pieprzem, solą i papryką. Duś pod przykryciem przez około 20 minut. To idealny czas na przygotowanie dodatków np. ziemniaków.
  • Po upływie 20 minut jeśli pomidory miały w sobie dużo wody, odparuj przez chwilę jej nadmiar.
  • Zrób łyżką w sosie miejsce na wbicie jajka, po kolei na wszystkie 4 sztuki. Duś pod przykryciem około 5-8 minut (sprawdzaj – polecam metodę ze wskazówki). Jajko musi mieć ścięte białko i płynne żółtko.
  • Na koniec posyp danie posiekaną natką pietruszki oraz posyp pieprzem. Gotowe!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *