Gulasz z kluskami śląskimi
Tradycyjna potrawa kuchni polskiej, idealna na niedzielny obiad to oczywiście gulasz z kluskami śląskimi. Kto tego nie lubi? Gulasz robię z szynki wieprzowej, co czyni go niezwykle chudym i delikatnym. Jest to dobry sposób na niejadków, którym przeszkadzają przerosty w mięsie. Tutaj tego na pewno nie znajdą! Gulasz z kluskami śląskimi możesz podawać z zasmażaną kapustą lub kiszonym ogórkiem.
Wskazówki
Odmierzając mąkę przy wyrabianiu klusek, przeciśnięte ziemniaki uklep na dnie płaskiej miski. Następnie podziel je na cztery części tak, jakbyś kroił pizzę. Jedną część odłóż na pozostałe a w powstałą dziurę wsyp mąkę.
Robiąc gulasz pamiętaj, by przed dodaniem wody obsypać mięso mąką i chwilę ją smażyć. Dodanie mąki na mięso spowoduje, że sos odgrzewany na drugi dzień nadal będzie gęsty. Sos ze standardową zaklepką często po odgrzewaniu traci gęstość.
Gulasz z kluskami śląskimi
4
osób1,5
godzinyLista Składników
- Gulasz
400-500g szynki wieprzowej
łyżka oleju
łyżka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
łyżeczka przyprawy maggi
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
4-6 grzybów suszonych
200-300 ml wrzątku
- Kluski śląskie
600-700g ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
Przygotowanie
- Gulasz
- Opłucz i osusz mięso, następnie pokrój je w kostkę.
- Rozgrzej olej na wysokiej patelni lub w garnku, dodaj mięso – nie mieszaj.
- Po chwili, gdy mięso się zarumieni dodaj paprykę, pieprz, sól, przyprawę uniwersalną oraz maggi – wymieszaj.
- W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę i dodaj do mięsa, smaż aż się zeszkli.
- Dodaj mąkę i wymieszaj aż oblepi dokładnie mięso.
- Zalej mięso wrzątkiem prawie je zakrywając. Dodaj grzyby i zmniejsz moc. Duś pod przykryciem około godziny od czasu do czasu przemieszaj. Gdy zauważysz nadmierne zgęstnienie sosu dodaj wody.
- Po około godzinie, gdy mięso jest miękkie przypraw tymi samymi przyprawami z wyjątkiem papryki – dostosuj ilość przypraw pod swój smak. Gotowe!
- Kluski śląskie
- Ugotuj ziemniaki w nieposolonej wodzie.
- Letnie ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Przeciśnięte ziemniaki ugnieć na dnie miski i podziel na 4 części.
- Jedną część przełóż na pozostałe i zastąp ją mąką ziemniaczaną.
- Dodaj żółtko i śmietanę. Wyrabiaj ręką do połączenia się składników.
- Formuj kulki i układaj je na blacie posypanym lekko mąką ziemniaczaną. Spłaszcz je lekko i zrób zagłębienie palcem lub końcem drewnianej łyżki.
- Zagotuj wodę, do zagotowanej wody dodaj sól i olej. Delikatnie wrzuć kluski i gotuj je od ich wypłynięcia 2-3 minuty. Woda nie może mocno wrzeć! Gotowe!