Chleb z chrupiącą skórką
Jeśli lubisz chrupiącą i lekko przypaloną w smaku skórkę w chlebie to idealnie trafiłeś. Ja taki chleb uwielbiam i po wielu przetestowanych przepisach i proporcjach udało mi się odnaleźć ideał. Chleb z chrupiącą skórką jaki dziś Ci pokażę zachowuje długo świeżość. Nawet w kanapkach do pracy czy szkoły wyczuwalna jest chrupkość skórki. Osobiście lubię smak lekko przypalonej skórki chleba, jeśli Ci to nie odpowiada obserwuj pieczony chleb przed końcem pieczenia i wyciągnij go chwilę szybciej.
Wskazówka
Żeby chleb z chrupiącą skórką był jeszcze bardziej wyjątkowy zachęcam Cię do eksperymentowania z wycinaniem wzorów na skórce. Możesz je wykonywać za pomocą ostrego noża lub żyletki. Ważne jest, by nacięcia były niezbyt głębokie oraz muszą być pewne. Wykonuj je szybko i jednym płynnym ruchem.
Chleb z chrupiącą skórka
6
osób2
godzinyLista Składników
675g mąki pszennej typ 650 (może też być 450)
375ml letniej wody
22g świeżych drożdży
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dodaj do miski i wyrabiaj z nich ciasto. Wyrabiaj min. 10 minut, możesz użyć robota planetarnego.
- Po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsc, przykryj wilgotną ściereczką na 1 godzinę.
- Po upływie godziny wyciągnij ciasto, delikatnie wyrób i uformuj kształt chleba. Naciągaj ciasto w dół zamykając je od spodu. Powierzchnia chleba powinna być jak najbardziej naciągnięta i gładka. Połóż na blasze wyłożonej pergaminem i posypaną mąką. Ciasto posyp delikatnie mąką i natnij w dowolny wzór. Przykryj ściereczką na 30min.
- Rozgrzej piekarnik na 240 stopni z użyciem dolnej i górnej grzałki.
- Gdy piekarnik się rozgrzał i upłynął czas wyrastania ciasta, na dno piekarnika lub na ruszt połóż naczynie z kostkami lodu (kilka sztuk). Wstaw ciasto na środkowy poziom. Piecz około 30 minut do odpowiedniego zarumienienia. Gotowe!
Zjadła bym:)