Chleb domowy z ziarnami
Dziś pokażę Ci super przepis na chleb domowy z ziarnami, który nie wymaga prawie żadnego wysiłku. Osobiście nie kupuję chleba, tylko piekę go sam. Ten przepis stosuję najczęściej z uwagi na jego prostotę i szybkość wykonania. Dodatkowo nie generuje on wielu naczyń do zmywania. Chleb ma pyszną, chrupiącą skórkę, a także długo zachowuje świeżość. Nie ma problemu z jego strukturą i smakiem nawet 2-3 dni po wypieku.
Wskazówki
Dzisiaj chleb domowy z ziarnami zrobiłem wykorzystując płatki owsiane górskie, słonecznik, czarnuszkę i sezam. Możesz dodać jakie chcesz ziarna i w proporcjach jakie Ci odpowiadają. Wyjątkiem są płatki owsiane. One musza być zawsze i to w ilości podanej w przepisie, by chleb zachował swoją strukturę.
Z dodatków jakie mogę polecić to posypka z maku, czy prażona cebula dodana do środka chleba. Ciekawymi dodatkami są suszone pomidory i zioła prowansalskie. Dodane do ciasta nadają mu śródziemnomorski smak i dobrze komponują się jako dodatek do kremu czy na grilla.
Chleb domowy z ziarnami
1
rodziny1,5
godzinyLista Składników
500ml letniej wody
500g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
4 łyżki płatków owsianych górskich
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
4 łyżki słonecznika
czarnuszka i sezam do posypania
masło do natarcia foremki
Przygotowanie
- Do miski dodaj wodę, cukier, płatki owsiane i drożdże. Wymieszaj łyżką i odstaw pod przykryciem na 20 minut. Włącz piekarnik, by się rozgrzewał na 180 stopni z termoobiegiem.
- Po upływie czasu dodaj mąkę, słonecznik i sól. Wymieszaj łyżką lub lepiej robotem do połączenia składników.
- Ciasto będzie kleiste i gęste, lecz lejące. Przelej je do formy (keksówki) wysmarowanej masłem.
- Wierzch posyp czarnuszką i sezamem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 60 minut na środkowym ruszcie.
- Po upieczeniu od razu wyciągnij chleb z formy i pozostaw go na kratce do ostygnięcia. Gotowe!
Chleb robiłam, pyszny 🙂