chleb z ziarnami
|

Chleb domowy z ziarnami

Dziś pokażę Ci super przepis na chleb domowy z ziarnami, który nie wymaga prawie żadnego wysiłku. Osobiście nie kupuję chleba, tylko piekę go sam. Ten przepis stosuję najczęściej z uwagi na jego prostotę i szybkość wykonania. Dodatkowo nie generuje on wielu naczyń do zmywania. Chleb ma pyszną, chrupiącą skórkę, a także długo zachowuje świeżość. Nie ma problemu z jego strukturą i smakiem nawet 2-3 dni po wypieku.

Wskazówki

Dzisiaj chleb domowy z ziarnami zrobiłem wykorzystując płatki owsiane górskie, słonecznik, czarnuszkę i sezam. Możesz dodać jakie chcesz ziarna i w proporcjach jakie Ci odpowiadają. Wyjątkiem są płatki owsiane. One musza być zawsze i to w ilości podanej w przepisie, by chleb zachował swoją strukturę.

Z dodatków jakie mogę polecić to posypka z maku, czy prażona cebula dodana do środka chleba. Ciekawymi dodatkami są suszone pomidory i zioła prowansalskie. Dodane do ciasta nadają mu śródziemnomorski smak i dobrze komponują się jako dodatek do kremu czy na grilla.

Chleb domowy z ziarnami

Porcja dla

1

rodziny
Czas przygotowania

1,5

godziny

Lista Składników

  • 500ml letniej wody

  • 500g mąki pszennej (najlepiej typ 650)

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich

  • 25g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka soli

  • 4 łyżki słonecznika

  • czarnuszka i sezam do posypania

  • masło do natarcia foremki

Przygotowanie

  • Do miski dodaj wodę, cukier, płatki owsiane i drożdże. Wymieszaj łyżką i odstaw pod przykryciem na 20 minut. Włącz piekarnik, by się rozgrzewał na 180 stopni z termoobiegiem.
  • Po upływie czasu dodaj mąkę, słonecznik i sól. Wymieszaj łyżką lub lepiej robotem do połączenia składników.
  • Ciasto będzie kleiste i gęste, lecz lejące. Przelej je do formy (keksówki) wysmarowanej masłem.
  • Wierzch posyp czarnuszką i sezamem.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 60 minut na środkowym ruszcie.
  • Po upieczeniu od razu wyciągnij chleb z formy i pozostaw go na kratce do ostygnięcia. Gotowe!

Podobne wpisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *