Burger Klasyczny
||

Burger Klasyczny

Burger, cheeseburger, hamburger, czyli popularna kanapka z soczystym kawałkiem kotleta wołowego z dodatkiem warzyw i sosów. Często spotykana w sieciach fast food, a od pewnego czasu w bardziej okazałej formie w wszelkiego rodzaju burgerowniach.

W wielu miejscach można zjeść naprawdę dobrego burgera, jednak ja polecam przygotować go w domu według własnych upodobań i z ulubionymi dodatkami. Gwarantuję, że będzie to najlepszy burger jakiego jadłeś! Burger domowy poza tym, że dodasz do niego ulubione składniki to dodatkowo w pełni masz kontrolę nad doborem jakości produktów. Przez to takie danie staje się bardzo dobrą propozycją obiadową, urozmaicającą klasyczną polską kuchnię.

Burger Klasyczny

Wskazówka

Ja w przepisie wykorzystałem kotlety ok. 100g. Ilość tą można zwiększyć i dopasować pod swoje preferencje. Ja zalecam, by kotlet był odrobinę większej średnicy niż bułka, ponieważ podczas smażenia odrobinę się skurczy.

Do burgera oczywiście idealnie pasują domowe ziemniaczki na przekąskę!

Burger domowy

Porcja dla

4

osób
Czas przygotowania

2

godziny

Lista Składników

  • Bułki (4 szt.)
  • 250g mąki pszennej

  • 50ml letniej wody

  • 110ml letniego mleka

  • 0,5 łyżki masła

  • 1 łyżeczka cukru

  • 13g drożdży świeżych

  • 1 łyżeczka soli

  • 30ml oleju

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki mleka

  • Sos do burgerów
  • 1 łyżka keczupu

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 ogórek kiszony

  • pieprz i sól do smaku

  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 0,5 łyżeczki curry

  • Mięso
  • 400-500g mięsa mielonego wołowego

  • 0,5 łyżki oleju

  • odrobina soli i pieprzu

  • Dodatki (w moim przypadku, Ty wybierz ulubione)
  • bekon

  • ser topiony gouda

  • sałata mierzwiona

  • ogórek konserwowy

  • czerwona cebula

Przygotowanie

  • Bułki
  • Połącz ze sobą letnie mleko, letnią wodę, drożdże oraz cukier. Następnie dodaj mąkę, olej, masło oraz sól. Wyrabiaj około 10 minut do uzyskania dobrej elastyczności ciasta. Tak wyrobione ciasto przykryj ściereczką na 1 godzinę.
  • Po upływie czasu, podziel ciasto na 4 części i uformuj równe, gładkie kulki, lekko je spłaszczając. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Pozostaw na 30 min. W tym czasie rozgrzej piekarnik na 200 stopni w trybie grzania dolnej i górnej grzałki.
  • Bułki przed pieczeniem posmaruj mieszaniną żółtka i mleka. Możesz posypać je np, sezamem lub czarnuszką. Piecz ok. 15.20 minut do zarumienienia się ciasta.
  • Bułki po wypieku odstaw do przestygnięcia.
  • Mięso
  • Mięso mielone wołowe dokładnie wyrób zwilżoną w zimnej wodzie dłonią razem z olejem oraz pieprzem i solą.
  • Po wyrobieniu uformuj 4 równe kulki. Każdą z kulek przerzuć kilka razy z dłoni do dłoni, by pozbyć się powietrza z mięsa.
  • Z kulek formujemy kotlety, jeśli masz formę możesz z niej śmiało skorzystać. Jeśli nie, spłaszcz kulkę mięsa na grubość ok. 2-1,5cm, a brzegi dociśnij wysokim nożem, by je wyrównać.
  • Tak przygotowane kotlety smaż na patelni grillowej (może być zwykła). Nie dodawaj już oleju, smaż intensywnie po około 3-4 minuty z każdej strony (lub do momentu ulubionego stopnia wysmażenia – u mnie jest to średnio wysmażony).
  • Jeśli lubisz dodatek sera, pod koniec smażenia połóż na mięsie plaster, by lekko się rozpuścił.
  • Składanie
  • Przygotuj wybrane składniki (pokrój cebulę, umyj sałatę itp.) by mieć wszystko gotowe i zgrać się z smażonym mięsem.
  • Składniki na sos mieszamy razem, ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę.
  • Przygotowane wcześniej bułki przekrój na pół i posmaruj masłem. Zarumień je od strony masła na suchej patelni.
  • Na dolną część bułki smaruj sos, następnie połóż mięso, kolejno dodaj liść sałaty, bekon oraz pozostałe dodatki. Na wierzch pozostaje dodać jeszcze odrobinę sosu. Całość przykryj wierzchnią stroną bułki i lekko dociśnij. Gotowe!

Podobne wpisy

3 komentarze

  1. Znalezienie tego bloga było dla mnie jak odkrycie skarbu – jego wysoka jakość treści, klarowna prezentacja i zaangażowanie w dostarczanie wartości dla czytelników sprawiają, że chcę spędzać tutaj godziny, wchłaniając każde słowo i czerpiąc inspirację do dalszego rozwoju osobistego i zawodowego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *