Bułki na mleku
Bardzo łatwy przepis na własne, domowe bułki? Proszę bardzo! Spróbuj zrobić bułki z mojego przepisu, a nie pożałujesz. Bułki na mleku są bardzo delikatne i miękkie. Świetnie smakują zarówno na słodko jak i słono. Możesz podawać je już po krótkim stygnięciu i zjeść jeszcze ciepłe bułki na śniadanie. Na drugi dzień doskonale smakują jako kanapka do pracy.
Widziałeś mój przepis na domowy chleb? Jeśli nie to sprawdź go!
Wskazówka
Ciasto po wyrobieniu będzie dość mocno kleiste. Nasmaruj dłonie olejem, wtedy formowanie kulek będzie łatwiejsze. Staraj się uformować kulkę tak, jakbyś formował mięso na kotlety mielone.
Bułki na mleku
3
osób1
godzinaLista Składników
150 ml mleka
1 łyżeczka cukru
30 g świeżych drożdży
300 g mąki pszennej
60 g stopionego masła
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie
- Wymieszaj letnie mleko, drożdże i cukier. Pozostaw na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto. Można wyrabiać robotem planetarnym. Po wyrobieniu pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu, przykryj ściereczką.
- Uformuj bułki, z jednej porcji ciasta polecam uformować 6 bułek.
- Bułki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryj ścierką i dopiero teraz włącz piekarnik by rozgrzał się do 180 stopni.
- Po rozgrzaniu piekarnika, bułki piecz na środkowym ruszczcie przez 15-20 minut. Bułki studź na ruszcie. Gotowe!