Botwinka
Botwinka to zupa głęboko zakorzeniona w polskiej tradycji kulinarnej. Od pokoleń gościła na stołach wiejskich domów, gdzie gotowano z tego, co rosło w ogrodzie. Młode buraczki z liśćmi, marchew, koperek i ziemniaki tworzyły lekkie, pożywne danie, idealne na letnie obiady. Dawniej nic się nie marnowało – wykorzystywano nie tylko korzenie, ale też liście i łodygi, które nadawały zupie wyjątkowego koloru i smaku. To właśnie prostota i sezonowość sprawiły, że botwinka do dziś jest jedną z najbardziej lubianych zup w polskiej kuchni.
Botwinka doskonale smakuje z domowym chlebem – sprawdź przepis!
Wskazówka
Aby liście botwinki nie straciły koloru, dodawaj je do zupy pod koniec gotowania, a jeśli lubisz bardziej kremową konsystencję, możesz zmiksować część zupy przed dodaniem liści botwinki.
Botwinka
4
osób1
godzinaLista Składników
2,5 l bulionu (warzywny, drobiowy lub z wędzonki)
2 marchewki
3 duże ziemniaki
4 średnie buraki wraz z łodygami i liśćmi
3 ząbki czosnku
Garść świeżego lubczyku
Garść świeżego koperku
30 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
1 łyżka octu
1 łyżka soli
0,5 łyżki cukru
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Przygotowanie
- Ziemniaki i marchewkę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na łyżce masła.
- Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy 10 min.
- Buraki ścieramy na wiórki, łodygi kroimy na kostki i dodajemy do zupy.
- Dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, cukier i ocet. Całość gotujemy na
średniej mocy kuchenki 20 min. - Dodajemy liście botwiny, koperek, lubczyk i gotujemy na małej mocy 10 min.
- Na koniec dodajmy śmietankę 30% i doprawiamy raz jeszcze do smaku cukrem i octem.
- Polecamy serwować z łyżką kwaśnej śmietany.