Chleb na zaczynie
Kolejna odsłona domowego chleba. Tym razem pokaże Ci jak zrobić chleb na zaczynie, który startuje na minimalnej ilości drożdży. Chleb zrobiony w taki sposób pięknie wyrasta, ma mega chrupką skórkę i smaku jest mocno zbliżony do chleba na zakwasie. Wykonanie na pierwszy rzut oka może wydawać się pracochłonne, jednak nie zrażaj się! Same kroki są rozciągnięte w czasie, jednak nie wymagają dużo uwagi.
Jeśli chciałbyś abym dodał przepis na domowy zakwas i jak z niego zrobić chleb zostaw komentarz.
Wskazówka
Ja w przepisie wykorzystuję mąkę pszenną typu 650 oraz mąkę żytnią typu 2000. Jednak jeśli posiadasz inny typ mąki to bez obaw, chleb również wyjdzie. Szczególnie często spotykana jest mąka żytnia niższego typu np. 720 – nada się.
Co więcej, jeśli nie masz lub nie lubisz smaku tej mąki to zastąp jej ilość mąką pszenną.
Zobacz mój chleb domowy z ziarnami – bez wyrastania.
Chleb na zaczynie
1
rodziny1
dzieńLista Składników
- Zaczyn
3-5g świeżych drożdży
80g mąki pszennej
70g ciepłej wody
0,5 łyżeczki cukru
- Ciasto
120g mąki żytniej (możesz zastąpić ją pszenną)
450g mąki pszennej
400-420g ciepłej wody (ciasto powinno być dość lepkie)
1 łyżka soli
Przygotowanie
- W misce połącz ze sobą składniki na zaczyn, przykryj folią spożywczą i odstaw najlepiej na całą noc.
- Po upływie minimum 8 godzin zaczyn powinien zauważalnie “ruszyć”, połącz go z składnikami ciasta i wyrabiaj około 10 minut. Po tym przykryj ściereczką i odstaw na 2-3 godziny.
- Jeśli masz koszyczek do wyrastania chleba to po wysypaniu go mąką przełóż do niego ciasto i przykryj ściereczką. Tak przygotowany koszyczek włóż do lodówki na 6-8 godzin. Jeśli nie masz koszyczka, to włóż miskę z ciastem przykrytą ściereczką do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni, w piekarniku rozgrzej naczynie żaroodporne. Po nagrzaniu się piekarnika wyłóż ostrożnie z koszyczka ciasto i włóż naczynie z przykryciem do piekarnika na 20 minut. Jeśli nie korzystasz z koszyczka najpierw uformuj na blacie kształt bochenka i ostrożnie umieść je w gorącym naczyniu.
- Po upływie 20 minut zdejmij przykrycie naczynia żaroodpornego i zmniejsz temperaturę na 200 stopni. Piecz jeszcze kolejne 20 minut.
- Po upieczeniu chleb natychmiast należy wyciągnąć i wystudzić na kratce. Gotowe!
2 komentarze