Zrazy wieprzowe z pieczarkami
Oto moja propozycja na przepyszne i delikatne zrazy wieprzowe z pieczarkami.
Do zrobienia ich użyłem mięsa z szynki wieprzowej (kulki), przez co nie znajdziesz w nich ani jednej żyłki. Są bardzo delikatne i miękkie, a do tego w środku maślane pieczarki doprawione rozmarynem – to prawdziwa uczta dla podniebienia. Danie idealne na niedzielny obiad.
Ja dziś prezentuję je z dodatkiem kaszy pęczak, buraków zasmażanych i ogórka kiszonego. Jeśli masz ochotę to równie dobrze możesz zrazy podać z kluskami śląskimi z mojego przepisu, do czego gorąco zachęcam. Jako dodatek dobrym wyborem również będzie kapusta zasmażana – jeśli chciałbyś zobaczyć kapustę zasmażaną w moim wykonaniu zostaw komentarz. W moim przypadku wykorzystałem 200g kaszy, w zależności czego użyjesz ta gramatura może się różnić więc nie podaję jej w liście składników.
Wskazówka
Dość istotną rzeczą w porcjowaniu “kotletów” z szynki (i nie tylko) jest to, by kroić mięso w poprzek włókien. Tak pokrojone mięso sprawi, że twoje zrazy wieprzowe z pieczarkami staną się delikatne i kruche. Włókna rozpoznasz bez problemu, wszystkie biegną w jednym kierunku, a Ty pokrój mięso tak jakbyś chciał przeciąć włókna na krótsze kawałki.
Zrazy wieprzowe z pieczarkami
4
osób2
minutesLista Składników
600g szynki wieprzowej (kulki)
olej do smażenia lub smalec
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka papryki ostrej
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka majeranku
0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
łyżeczka przyprawy maggi
1 cebula
5-6 grzybów suszonych
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 łyżki mąki pszennej
300-350ml wrzątku
- Farsz
250g pieczarek
50-70g masła
0,5 łyżeczki rozmarynu (lub 1 gałązka świeżego)
1 cebula
odrobina pieprzu i soli
Przygotowanie
- Obie cebule pokrój w kostkę, pieczarki zetrzyj na dużych oczkach. Jedną pokrojoną cebulę zeszklij na maśle i dodaj pieczarki, dodaj przyprawy i smaż do momentu odparowania wody i lekkiego nabrania koloru przez pieczarki.
- Mięso pokrój zgodnie z moimi wskazówkami, z 600g powinno wyjść 5-6 kotletów. Rozbij je dość cienko jednak tak by się nie rozpadały (0,5-1cm).
- Na mięso wykładaj pieczarki i zwijaj je w zrazy jak krokiety. Pomóż sobie wykałaczkami by się nie rozwijały.
- Tak przygotowane mięso dopraw odrobiną pieprzu, soli, majeranku. Następnie obtocz w mące i dokładnie otrzep z jej nadmiaru.
- Rozgrzej tłuszcz w głębokiej patelni lub garnku, a następnie włóż mięso.
Smaż do zarumienienia z każdej strony (tam gdzie wystają wykałaczki może to być utrudnione, ale bez obaw mięso dojdzie podczas duszenia). - Mięso po zarumienieniu wyłóż na bok. Na to samo naczynie dodaj pozostałą cebulę. Jak się zeszkli posyp ją łyżką mąki – wymieszaj dokładnie.
- Dodaj wrzątek i pozostałe przyprawy – sól, pieprz, przyprawę uniwersalną, maggi, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, paprykę słodką i ostrą, grzyby.
- Do sosu włóż mięso, przykryj naczynie i zmniejsz moc. Zrazy duś 30 minut po tym czasie obróć je i duś kolejne 30 minut.
- Po upływie godziny, jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj odrobinę wody, jeśli jest zbyt rzadki to możesz go zaklepać z użyciem mąki pszennej. Dopraw go tymi samymi przyprawami wg. swojego smaku. Gotowe!
Jeden komentarz