chleb z chrupiaca skorka
|

Chleb z chrupiącą skórką

Jeśli lubisz chrupiącą i lekko przypaloną w smaku skórkę w chlebie to idealnie trafiłeś. Ja taki chleb uwielbiam i po wielu przetestowanych przepisach i proporcjach udało mi się odnaleźć ideał. Chleb z chrupiącą skórką jaki dziś Ci pokażę zachowuje długo świeżość. Nawet w kanapkach do pracy czy szkoły wyczuwalna jest chrupkość skórki. Osobiście lubię smak lekko przypalonej skórki chleba, jeśli Ci to nie odpowiada obserwuj pieczony chleb przed końcem pieczenia i wyciągnij go chwilę szybciej.

Wskazówka

Żeby chleb z chrupiącą skórką był jeszcze bardziej wyjątkowy zachęcam Cię do eksperymentowania z wycinaniem wzorów na skórce. Możesz je wykonywać za pomocą ostrego noża lub żyletki. Ważne jest, by nacięcia były niezbyt głębokie oraz muszą być pewne. Wykonuj je szybko i jednym płynnym ruchem.

Chleb z chrupiącą skórka

Porcja dla

6

osób
Czas przygotowania

2

godziny

Lista Składników

  • 675g mąki pszennej typ 650 (może też być 450)

  • 375ml letniej wody

  • 22g świeżych drożdży

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki dodaj do miski i wyrabiaj z nich ciasto. Wyrabiaj min. 10 minut, możesz użyć robota planetarnego.
  • Po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsc, przykryj wilgotną ściereczką na 1 godzinę.
  • Po upływie godziny wyciągnij ciasto, delikatnie wyrób i uformuj kształt chleba. Naciągaj ciasto w dół zamykając je od spodu. Powierzchnia chleba powinna być jak najbardziej naciągnięta i gładka. Połóż na blasze wyłożonej pergaminem i posypaną mąką. Ciasto posyp delikatnie mąką i natnij w dowolny wzór. Przykryj ściereczką na 30min.
  • Rozgrzej piekarnik na 240 stopni z użyciem dolnej i górnej grzałki.
  • Gdy piekarnik się rozgrzał i upłynął czas wyrastania ciasta, na dno piekarnika lub na ruszt połóż naczynie z kostkami lodu (kilka sztuk). Wstaw ciasto na środkowy poziom. Piecz około 30 minut do odpowiedniego zarumienienia. Gotowe!

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *