dorsz ze szparagami
|

Dorsz ze szparagami

Oto przepis na pyszny filet z dorsza w chrupiącej panierce, a do tego pieczone zielone szparagi. Gwarantuję, że to będzie pyszny obiad. Jeśli chodzi o wybór ryby to akurat dorsz jest moją ulubioną ryba. Uważam, że ma pyszne mięso i zachowuje soczystość nawet jak przypadkiem ją przeciągniemy.

Szparagi to sezonowe warzywa występujące najczęściej w postaci zielonej lub białej. Co ciekawe to dokładnie to samo warzywo. Zielone po prostu wyrosły nad powierzchnię ziemi i nabrały koloru, a białym na to rolnicy nie pozwalają, przez co pozostają białe. Ja osobiście wolę zielone szparagi, są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku.

Wskazówka

Szparagi wymagają obrania, najlepiej to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw. Jednak przed tym trzeba usunąć zdrewniałą końcówkę powstałą po zebraniu go z ziemi. Złap szparag mniej więcej w połowie i za zdrewniałą końcówkę, a następnie go złam. Warzywo samo pęknie dokładnie w miejscu, gdzie kończy się jego zdrewniała część.

Dorsz ze szparagami

Porcja dla

2

osób
Czas przygotowania

30

minut

Lista Składników

  • Filety z dorsza
  • 2 filety (płaty) z dorsza

  • 3 jajka

  • szczypta soli

  • szczypta pieprzu

  • 1 cebula

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • olej

  • Szparagi
  • Pęczek zielonych szparagów

  • olej

  • szczypta soli

  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

  • Filety z dorsza
  • Jajka, pokrojoną cebulę, sól i pieprz zmiksuj za pomocą blendera.
  • Filety przypraw solą i pieprzem.
  • Rybę obtocz w mące i usuń jej nadmiar, obtocz w jajkach i bułce tartej.
  • Tak zapanierowane filety smaż na średnio rozgrzanej patelni z olejem roślinnym do uzyskania złocistego koloru. Gotowe!
  • Szparagi
  • Obierz szparagi.
  • Wyłóż je w naczyniu żaroodpornym, polej odrobiną oleju, przypraw solą i pieprzem.
  • Piecz szparagi w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Gotowe!

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *