Dorsz ze szparagami
Oto przepis na pyszny filet z dorsza w chrupiącej panierce, a do tego pieczone zielone szparagi. Gwarantuję, że to będzie pyszny obiad. Jeśli chodzi o wybór ryby to akurat dorsz jest moją ulubioną ryba. Uważam, że ma pyszne mięso i zachowuje soczystość nawet jak przypadkiem ją przeciągniemy.
Szparagi to sezonowe warzywa występujące najczęściej w postaci zielonej lub białej. Co ciekawe to dokładnie to samo warzywo. Zielone po prostu wyrosły nad powierzchnię ziemi i nabrały koloru, a białym na to rolnicy nie pozwalają, przez co pozostają białe. Ja osobiście wolę zielone szparagi, są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku.
Wskazówka
Szparagi wymagają obrania, najlepiej to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw. Jednak przed tym trzeba usunąć zdrewniałą końcówkę powstałą po zebraniu go z ziemi. Złap szparag mniej więcej w połowie i za zdrewniałą końcówkę, a następnie go złam. Warzywo samo pęknie dokładnie w miejscu, gdzie kończy się jego zdrewniała część.
Dorsz ze szparagami
2
osób30
minutLista Składników
- Filety z dorsza
2 filety (płaty) z dorsza
3 jajka
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 cebula
mąka pszenna
bułka tarta
olej
- Szparagi
Pęczek zielonych szparagów
olej
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie
- Filety z dorsza
- Jajka, pokrojoną cebulę, sól i pieprz zmiksuj za pomocą blendera.
- Filety przypraw solą i pieprzem.
- Rybę obtocz w mące i usuń jej nadmiar, obtocz w jajkach i bułce tartej.
- Tak zapanierowane filety smaż na średnio rozgrzanej patelni z olejem roślinnym do uzyskania złocistego koloru. Gotowe!
- Szparagi
- Obierz szparagi.
- Wyłóż je w naczyniu żaroodpornym, polej odrobiną oleju, przypraw solą i pieprzem.
- Piecz szparagi w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Gotowe!
Jeden komentarz