Risotto klasyczne
|

Risotto klasyczne

Dziś klasyka Włoskiej kuchni, czyli risotto. Ten przepis na risotto klasyczne jest przywieziony prosto z Włoch przez członka rodziny, który spędził tam wiele lat. Ideą gotowania przez Włochów jest to, że używają bardzo niewielu składników. Ich dania sią bardzo proste. W tym przepisie główną bazą jest mięso i ryż, ale nie obawiaj się, to będzie jedno z najlepszych risotto, jakie jadłeś.

Na deser polecam przepyszne gofry z mojego przepisu – sprawdź!

Wskazówki

Risotto klasyczne jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie musisz wybierać się do restauracji, by zjeść pysze danie. Musisz przestrzegać kilku prostych reguł.

Po pierwsze – ryż. Musi być to ryż do risotto np. arborio, do kupienia w większości sklepów. Nie próbuj przygotować tego dania z innym ryżem, bo po prostu nie wyjdzie.

Po drugie – risotto wymaga uwagi. Nie można spuścić go z oka. Musisz, wręcz nieustannie je mieszać i dolewać bulionu, by nie wyschło.

Risotto klasyczne

Porcja dla

6

osób
Czas przygotowania

60

minut

Lista Składników

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka)

  • 350-400g ryżu arborio

  • 100 ml białego wytrawnego wina

  • 2 litry bulionu

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • odrobina soli

  • ok. 50g Parmezanu lub Grana Padano

  • 50-70g śmietanki 18%

  • 50-70g zimnego masła

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  • Przesmaż mięso na oleju w garnku, w końcowej fazie dopraw pieprzem i solą.
  • Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili zetrzyj czosnek.
  • Dodaj ryż i przesmaż go, zrobi się lekko przezroczysty.
  • Lekko zmniejsz moc kuchenki i dodaj wino, cały czas mieszaj.
  • Gdy wino odparuje dodaj trochę bulionu. Ryż powinien być prawie zakryty bulionem. Cały czas mieszaj i uzupełniaj bulion. Bulion dodajemy, aż ryż będzie prawe al dente. Zajmie Ci to około 30 minut i ryż powinien wchłonąć około 1,5 litra bulionu.
  • Zmniejsz moc kuchenki, przypraw ponownie pieprzem (pieprz ma się wybijać w tym daniu), zetrzyj ser i dodaj śmietanę. Nie używaj soli, ser jest wystarczająco słony.
  • Mieszając odczekaj aż nadmiar bulionu zostanie wchłonięty, ryż zrobi się miekki (lekko al dente), a konsystencja powinna nie być wodnista, jednak delikatnie ryż będzie “płynąć” po łyżce.
  • Wyłącz moc pod garnkiem i dodaj zimne masło, wmieszaj je w potrawę. Gotowe!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *