świeżonka
|

Świeżonka

Świeżonka, bądź tak zwana w niektórych regionach Polski świeżynka, to tradycyjne polskie danie. Niegdyś nieodłączny element świniobicia. W oryginale wykorzystywano do przygotowania świeżonki podgardle, boczek, karkówkę czy łopatkę. Oczywiście danie wymaga dość sporo czasu więc przygotowywano je najczęściej w kociołku na ognisku, a w międzyczasie obrabiano pozostałe mięso. Świeżonka była nagrodą dla wszystkich biorących udział w świniobiciu.

Ja dziś pokażę Ci bardziej udomowiony sposób jej przygotowania, nie wymagający wielu gatunków mięsa. Dodana do mięsa cebula niemal całkowicie się rozgotuje i odda swój aromat tworząc genialny sos.

Jeśli masz chęć i możliwości ten sam przepis możesz przygotować w kociołku na ognisku. Świeżonkę podawaj z frytkami, a najlepiej domowymi. Sprawdź moją propozycję domowych ziemniaczków z piekarnika.

Wskazówki

Do przygotowania świeżonki potrzeba garnka z grubym dnem, a najlepiej z powłoką nieprzywierającą. To dość istotne, ponieważ potrawa musi się dusić około 3 godzin. Z upływem czasu woda będzie odparowywać i łatwo wtedy o przypalenie. Jeśli nie masz takiego garnka to dodaj odrobinę więcej wody, a przez ostatnie 30 minut intensywniej odparowuj płyn często mieszając.

Świeżonka

Porcja dla

6

osób
Czas przygotowania

4

godziny

Lista Składników

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej

  • 0,5 kg szynki wieprzowej

  • 6-7 dużych cebul

  • 2 łyżki smalcu ( może być olej)

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 2-3 liście laurowe

  • 4 kulki ziela angielskiego

  • 1,5 łyżeczki czerwonej papryki

  • 1 łyżka soli

  • 0,5 łyżki pieprzu

  • 1 łyżeczka pieprzu białego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1-2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie

  • Mięso oczyść i pokrój w kostkę średniej wielkości.
  • W garnku rozgrzej mocno smalec. Dodawaj do niego mięso, powoli i stopniowo. Nie mieszaj.
  • Cebule pokrój w piórka.
  • Po chwili, gdy mięso się zarumieni, przemieszaj je i ponownie pozwól się mu zarumienić, a nadmiarowi wody odparować.
  • Gdy mięso jest rumiane, dodaj pieprz, sól, paprykę, cukier. Wymieszaj.
  • Dodaj cebulę i poczekaj, aż się zeszkli.
  • Rozgnieć ręką czosnek i dodaj do garnka. Odczekaj chwilę, aż puści aromat.
  • Całość zalej wrzątkiem w taki sposób, by mięso minimalnie wystawało z wody.
  • Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn.
  • Duś pod przykryciem na małej mocy kuchenki około 3 godzin. Od czasu do czasu przemieszaj.
  • Jeśli po około 2 – 2,5 godziny stan wody będzie wyskoki, uchyl pokrywkę i częściej mieszaj. Woda powinna niemal całkowicie zniknąć, a rozpuszczona cebula tworzyć gęsty sos. Gotowe!

Podobne wpisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *