ziemniaczki z piekarnika
||

Ziemniaczki z piekarnika

Oto domowe frytki, ćwiartki, łódeczki – jak zwał tak zwał. Surowe ziemniaki zamarynowane w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i ziół. Są one o niebo lepsze od każdych kupnych ziemniaków do pieczenia. Ziemniaczki z piekarnika doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadów, mięs z grilla lub jako przekąska na wieczór filmowy. Jeśli szukasz inspiracji sprawdź moją propozycję na pieczoną pierś z kurczaka. Ziemniaczki doskonale się sprawdzą w formie dodatku do niej.

Wskazówki

Ziemniaczki z piekarnika marynujemy z aromatyzowaną oliwą z oliwek. Marynatę miksujemy za pomocą blendra. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia po prostu bardzo drobno posiekaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj z oliwą.

Jeśli nie masz świeżych ziół to zastąp je suszonymi.

Ziemniaczki z piekarnika

Porcja dla

4

osób
Czas przygotowania

1

godzina

Lista Składników

  • 700g ziemniaków

  • 80-100ml oliwy z oliwek

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1-2 gałązki rozmarynu świeżego (1 łyżeczka suszonego)

  • 1 mała garść tymianku świeżego (1 łyżeczka suszonego)

  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry

  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej

  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej

  • odrobina pieprzu i soli

Przygotowanie

  • Obrane i opłukane ziemniaki osusz, a następnie pokrój w ćwiartki. Przełóż do miski.
  • Do miksera/blendera dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem tymianku i zmiksuj.
  • Dodaj tymianek i ponownie zmiksuj, jednak nie zbyt mocno. Mają pozostać wyraźne części tymianku.
  • Marynatę przelej do miski z ziemniakami i dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Ziemniaki wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem.
  • Piecz w 180 stopniach, góra-dół, na średnim ruszcie piekarnika około 50 minut. Gotowe!

Podobne wpisy

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *