Ziemniaczki z piekarnika
Oto domowe frytki, ćwiartki, łódeczki – jak zwał tak zwał. Surowe ziemniaki zamarynowane w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i ziół. Są one o niebo lepsze od każdych kupnych ziemniaków do pieczenia. Ziemniaczki z piekarnika doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadów, mięs z grilla lub jako przekąska na wieczór filmowy. Jeśli szukasz inspiracji sprawdź moją propozycję na pieczoną pierś z kurczaka. Ziemniaczki doskonale się sprawdzą w formie dodatku do niej.
Wskazówki
Ziemniaczki z piekarnika marynujemy z aromatyzowaną oliwą z oliwek. Marynatę miksujemy za pomocą blendra. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia po prostu bardzo drobno posiekaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj z oliwą.
Jeśli nie masz świeżych ziół to zastąp je suszonymi.
Ziemniaczki z piekarnika
4
osób1
godzinaLista Składników
700g ziemniaków
80-100ml oliwy z oliwek
3-4 ząbki czosnku
1-2 gałązki rozmarynu świeżego (1 łyżeczka suszonego)
1 mała garść tymianku świeżego (1 łyżeczka suszonego)
0,5 łyżeczki przyprawy curry
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
odrobina pieprzu i soli
Przygotowanie
- Obrane i opłukane ziemniaki osusz, a następnie pokrój w ćwiartki. Przełóż do miski.
- Do miksera/blendera dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem tymianku i zmiksuj.
- Dodaj tymianek i ponownie zmiksuj, jednak nie zbyt mocno. Mają pozostać wyraźne części tymianku.
- Marynatę przelej do miski z ziemniakami i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Ziemniaki wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem.
- Piecz w 180 stopniach, góra-dół, na średnim ruszcie piekarnika około 50 minut. Gotowe!
3 komentarze