Botwinka
||

Botwinka

Botwinka to zupa głęboko zakorzeniona w polskiej tradycji kulinarnej. Od pokoleń gościła na stołach wiejskich domów, gdzie gotowano z tego, co rosło w ogrodzie. Młode buraczki z liśćmi, marchew, koperek i ziemniaki tworzyły lekkie, pożywne danie, idealne na letnie obiady. Dawniej nic się nie marnowało – wykorzystywano nie tylko korzenie, ale też liście i łodygi, które nadawały zupie wyjątkowego koloru i smaku. To właśnie prostota i sezonowość sprawiły, że botwinka do dziś jest jedną z najbardziej lubianych zup w polskiej kuchni.

Botwinka doskonale smakuje z domowym chlebem – sprawdź przepis!

Wskazówka

Aby liście botwinki nie straciły koloru, dodawaj je do zupy pod koniec gotowania, a jeśli lubisz bardziej kremową konsystencję, możesz zmiksować część zupy przed dodaniem liści botwinki.

Botwinka

Porcja dla

4

osób
Czas przygotowania

1

godzina

Lista Składników

  • 2,5 l bulionu (warzywny, drobiowy lub z wędzonki)

  • 2 marchewki

  • 3 duże ziemniaki

  • 4 średnie buraki wraz z łodygami i liśćmi

  • 3 ząbki czosnku

  • Garść świeżego lubczyku

  • Garść świeżego koperku

  • 30 ml śmietanki 30%

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżka soli

  • 0,5 łyżki cukru

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Przygotowanie

  • Ziemniaki i marchewkę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na łyżce masła.
  • Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy 10 min.
  • Buraki ścieramy na wiórki, łodygi kroimy na kostki i dodajemy do zupy.
  • Dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, cukier i ocet. Całość gotujemy na
    średniej mocy kuchenki 20 min.
  • Dodajemy liście botwiny, koperek, lubczyk i gotujemy na małej mocy 10 min.
  • Na koniec dodajmy śmietankę 30% i doprawiamy raz jeszcze do smaku cukrem i octem.
  • Polecamy serwować z łyżką kwaśnej śmietany.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *