Krokiety ze szpinakiem
W naszym dzisiejszym kulinarnym wyzwaniu skupię się na przygotowaniu krokietów, których głównym składnikiem jest soczysty szpinak. To warzywo nie tylko nadaje potrawie wyjątkowego smaku, ale również wzbogaca ją o mnóstwo witamin i minerałów. Krokiety ze szpinakiem doskonale łączą w sobie chrupiącą panierkę z delikatnością nadzienia, tworząc niezapomniane połączenie smakowe.
Pamiętaj, że szpinak to nie tylko źródło żelaza, ale także witaminy K, A, C oraz kwasu foliowego. Dzięki temu krokiety nie tylko cieszą podniebienie, ale również wspierają zdrowie. Aromatyczna mieszanka przypraw doskonale uzupełnia smak szpinaku, nadając krokietom niepowtarzalny charakter.
Przygotowanie tego dania to nie tylko radość dla podniebienia, ale także szansa na stworzenie wspomnień przy wspólnym gotowaniu. Zapraszam więc do kulinarnego świata, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością, a każdy krokiet to mała uczta dla zmysłów. Gotowy na kulinarne wyzwanie? Zaczynajmy naszą podróż po smaku krokietów ze szpinakiem!
Jeśli nie krokiety to może omlet ze szpinakiem?
Wskazówka
W przygotowaniu krokietów ze szpinakiem, czy jakichkolwiek innych ważne jest, by naleśniki były dość cienkie i elastyczne. Jest to istotne przy zawijaniu krokietów. Zawijając je pamiętaj, by najpierw zawinąć boki krokieta, a następnie go zrolować. Taki sposób zawinięcia jest mocny i podczas smażenia nie ma ryzyka, że krokiet się rozwinie i wycieknie z niego farsz.
Makaron ze szpinakiem jest równie pyszny!
Krokiety ze szpinakiem
1
rodziny1,5
godzinyLista Składników
- Naleśniki
200 ml mleka
150 ml wody gazowanej
2 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczki soli
- Farsz
ok. 400 g świeżych liści szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
100 g sera żółtego do starcia
150 g sera Feta
pieprz i sól do smaku
odrobina gałki muszkatołowej
- Panierka
2-3 jajka
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
1 łyżka mleka
0,5 łyżeczki pieprzu
bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie
- Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki na naleśniki by nie było grudek. Odstaw wymieszane ciasto na ok. 15 minut.
- W tym czasie pokrój w kostkę cebulę i przesmaż ją na maśle. Następnie dodaj posiekany drobno czosnek. Gdy czosnek uwolni swój aromat, stopniowo dodawaj szpinak (początkowo z pewnością nie zmieści się na patelni ale spokojnie, po chwili drastycznie zmniejszy objętość). Smaż do momentu aż szpinak w całości zwiędnie, dopraw pieprzem, solą i odrobiną gałki muszkatołowej. Odstaw gotowy szpinak by wystygł.
- Gdy ciasto odstało, i jest odpowiedniej konsystencji (lejące, lecz zawiesiste) możesz przystąpić do smażenia. Jeśli jest potrzeba, dodaj mleka lub mąki by uzyskać odpowiednią konsystencję.
- Rozgrzej patelnię średniej wielkości, dodaj odrobinę oleju. Do ciasta wlej 1 łyżkę oleju i wymieszaj.
- Podczas smażenia już nie dodawaj oleju, ciasto wylewaj tak by powstawały cienkie naleśniki. Po usmażeniu wszystkich naleśników odstaw je do ostygnięcia.
- Do szpinaku zetrzyj ser żółty oraz wkrusz ser Feta, dokładnie wszystko wymieszaj.
- Przystąp do zawijania krokietów, posłuż się moją wskazówką.
- Gdy wszystkie krokiety są zawinięte, rozgrzej patelnię z olejem. Na rozgrzany olej wykładaj opanierowane krokiety w przyprawionym, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej.
- Krokiety smaż powoli, dokładnie z wszystkich strony, by się zarumieniły. Gotowe!
Jeden komentarz