rosół
||

Rosół

Nazwa zupy krótka i wszystkim znana. Choć ostatnimi czasy rozmawiając o sprawach kulinarnych zostałem uświadomiony, że wiele osób nie potrafi ugotować prawdziwego, tradycyjnego rosołu bez wspomagania się gotowymi “wspomagaczami”.

Pokaże Ci jak bardzo łatwo przygotować pyszny rosół na niedzielny obiad. Tak naprawdę ta zupa sama się robi! Poza walorami smakowymi (oraz właściwościami magicznymi po sobotnim wieczorze), przygotowując rosół zawsze masz alternatywę na kolejne dni. Rosół to doskonała baza do wielu kremów, sosów, farszy itp.

Rosół tworzy idealną parę z kotletem schabowym!

rosół

Wskazówka

Ja do przygotowania rosołu używam garnka, do którego bezpiecznie mieści się 5l wody. Polecam taką ilość i trzymanie się proporcji warzyw i przypraw – będzie doskonale. Jeśli chodzi o mięso to tutaj sprawa jest bardziej płynna. Możesz śmiało używać różnych konfiguracji, jeśli chodzi o części drobiu, a także dodać kość wołową. Jeśli masz w planach farsz do pierogów to warto użyć piersi kurczaka. Ważne, by mięsa było minimum 800g!

Rosół

Porcja dla

1

rodziny
Czas przygotowania

5

godzin

Lista Składników

  • 2 podudzia kurczaka, 2 skrzydełka, 1 pierś kurczaka (ok. 1 kg)

  • 3 marchweki

  • 3 pietruszki

  • 1 por (z liśćmi)

  • 1 mały seler lub część dużego

  • 2 średnie cebule

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • 5-8 grzybów suszonych

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka pieprzu czarnego w kulkach

  • 1 łyżka suszonej pietruszki (lub dodaj świeży pęk w ostatniej godzinie gotowania)

  • 1 łyżka suszonego lubczyku (lub dodaj świeży pęk w ostatniej godzinie gotowania)

  • 0,5 łyżki magii (lub dodaj świeże 2-3 gałązki w ostatniej godzinie gotowania)

Przygotowanie

  • Mięso zalej zimną wodą (ok. 5l) i wstaw do zagotowania. W tym czasie obierz wszystkie warzywa, liście pora zwiąż, jeśli używasz świeżych ziół to również je zwiąż.
  • Po zagotowaniu się wody wyłów dokładnie powstałą pianę.
  • Dodaj wszystkie warzywa (cebulę opal mocno nad kuchenką gazową lub za pomocą palnika). Dodaj wszystkie przyprawy. Bardzo ważne jest teraz zmniejszenie mocy pod garnkiem tak, by nasz bulion mrugał do Ciebie co jakiś czas, ale nie może się gotować, bo zmętnieje! Tak nastawiony bulion pozostawiamy bez przykrycia na ok. 3 godziny.
  • Po upływie czasu dodaj liście pora oraz jeśli posiadasz świeże zioła. Kontynuuj gotowanie jeszcze przez ok. 1 godzinę.
  • Nadszedł czas na wyłowienie cebuli, selera, pora, ziół i pietruszki. Dolej ok. 200 ml zimnej wody i “prawie” zagotuj wywar. Przypraw jeśli to konieczne solą lub pieprzem. Jeśli lubisz czysty rosół to pozostało już tylko przelać go przez sito. Gotowe!

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *