Pesto ze spaghetti
Przepyszne pesto ze spaghetti zrobione samemu – musisz spróbować! Świeża bazylia, oliwa z oliwek, orzechy, ser to połączenie idealne. Pesto przygotowuje się bardzo szybko, w zasadzie dłużej gotuje się makaron. Przygotowane pesto możesz podawać z różnymi rodzajami makaronów, ja najbardziej lubię ze spaghetti. Przygotowane pesto dodaj w odpowiedniej ilości do makaronu, a pozostałe możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.
W tradycyjnej formie dodaje się orzechy pinii, ja jednak zachęcam Cię do spróbowania dodania orzechów włoskich. Są one zdecydowanie łatwiej dostępne i tańsze, a jako dodatek nadają ciekawego i oryginalnego aromatu.
Sprawdź moją propozycję na Spaghetti bolognese!
Wskazówka
Po ugotowaniu makarony, przełóż go bezpośrednio na patelnię gdzie połączysz go z pesto. Dodaj 2-3 łyżki wody pozostałej po gotowaniu się makaronu. Woda ta sprawi, że pesto połączy się idealnie z makaronem i oblepi go dokładnie.
Pesto ze spaghetti
4
osób30
minutLista Składników
1 pęk bazylii (np. kupiony w doniczce w markecie daję cały)
1 garść orzechów włoskich (można dodać orzechy pinii)
70-100ml oliwy z oliwek
50-70g sera twardego Grana Padano
2 ząbki czosnku
pieprz i sól do smaku
300g makaronu spaghetti
Przygotowanie
- Wszystkie składniki poza makaronem zmiksuj za pomocą blendera lub ugnieć w moździerzu. Pesto powinno być dość gęste, lecz lejące – konsystencję reguluj oliwą i serem. Dopraw pieprzem i solą.
- Zagotuj makaron w osolonej wodzie – al dente. Po ugotowaniu, nie hartuj makaronu tylko przełóż na patelnię i dodaj 2 – 3 łyżki wody pozostałej po gotowaniu.
- Dodaj 3-4 łyżki pesto, włącz moc pod patelnią i wszystko razem wymieszaj. Woda powinna odparować, a pesto oblepić dokładnie makaron. Jeśli zechcesz więcej pesto, nie ma problemu dodaj więcej.
- Połączone ze sobą składniki wykładaj na talerze, udekoruj listkiem świeżej bazylii i startym serem. Gotowe!