Kurczak w pięciu smakach
Oto moja domowa propozycja na kurczaka w pięciu smakach. Prawdziwy hit kuchni azjatyckiej, który z łatwością przygotujesz w swoim domu. Znajdziesz tu pełne spektrum smaków – słodkość, ostrość, słoność, orzeźwienie, smak orientu!
Danie doskonale sprawdzi się jako obiad lub potrawa, którą zaserwujesz podczas spotkania ze znajomymi. Kurczak w pięciu smakach przygotowany w ten sposób smakuje o wiele lepiej niż ten, którego znasz z lokali oferujących kuchnię azjatycką. Spróbuj, a już nie zechcesz innego!
Wskazówka
W przygotowaniu ryżu jest niezwykle ważne, by był on odpowiedniej konsystencji. Gdy odmierzysz już odpowiednią gramaturę, dobierz odpowiednie naczynie (np. kubek), które pomieści cały ryż. Jest to ważne, ponieważ wody dodaj właśnie tyle samo ile zajmował ryż w tym naczyniu.
Pamiętaj o dokładnym wypłukaniu ryżu, aż woda będzie niemal czysta. A także o tym, by od czasu włączenia mocy pod garnkiem z ryżem nie podnosić pokrywki, aż do końca przygotowywania ryżu!
Na deser może gofry? Zobacz przepis!
Kurczak w pięciu smakach
4
osób1
godzinaLista Składników
300g ryżu (1 kubek)
500g fileta z piersi kurczaka
2 marchewki
1 cebula
1/2 pora (biała część)
2 ząbki czosnku
5 różyczek brokułu
1 papryczka chili
20g suszonych grzybów Moon
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
czarnuszka do posypania ryżu
- Marynata do kurczaka
2 łyżki sosu sojowego jasnego
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Sos pięciu smaków
1 łyżka sosu sojowego
kawałek świeżego startego imbiru
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
1 szklanka wody
Przygotowanie
- Ryż
- Wypłukaj ryż pod zimną wodą kilka razy, aż woda przestanie być mętna.
- Zalej ryż zimną wodą w ilości jaką podałem we WSKAZÓWKACH, lekko posól i zagotuj.
- Jak woda zacznie wrzeć to zmniejsz moc na minimum. Pozostaw pod przykryciem 20 min.
- Po upływie tego czasu woda powinna całkowicie odparować. Ryż uformuj dowolnie i posyp czarnuszką.
- Kurczak w sosie
- Grzyby Moon wypłukaj w zimnej wodzie, następnie wymocz w gorącej wodzie 10 min.
- Kurczaka pokrój w nieco większe kostki, najlepiej lekko pod skosem.
- Posyp kurczaka mąką ziemniaczaną, zalej przygotowaną wcześniej marynatą i odstaw na kilkanaście minut.
- Rozgrzej olej na patelni i wyłóż kurczaka. Smaż intensywnie 3 min na rumiany kolor i zdejmij z patelni.
- Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, po chwili dodaj czosnek i paprykę chili.
- Dodaj pokrojoną w cienkie słupki marchew oraz por, a także pokrojone na mniejsze kawałki różyczki brokułu. Smaż 5-7 min.
- Dołóż wymoczone grzyby i kurczaka. Wlej przygotowany wcześniej sos pięciu smaków i wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę.
- Na koniec zrób roztwór z łyżki mąki ziemniaczanej i połowy szklanki wody. Dodaj do potrawy żeby zagęścić sos.
- Gotowy sos wyłóż na talerz obok ryżu. Gotowe!