tortilla z guacamole
||

Tortilla z guacamole

Dziś zapowiadana tortilla z meksykańskim sosem na bazie awokado – Guacamole, który ma co najmniej kilkadziesiąt odmian. Ja dziś pokażę Ci móją ulubioną wersję, którą z powodzeniem możesz wykorzystać do innych dań.

W środku tortilli znajdziesz oczywiście mięso – w tym przypadku filet z piersi kurczaka. Do tego odrobina warzyw i roszponka. Uwierz mi ta wersja jest lekka i orzeźwiająca w smaku. Jak to z tortillą, do środka można dokładać wszystko, co się chce. Śmiało eksperymentuj! Całe danie przygotowuje się naprawdę bardzo szybko.

Chcesz widzieć więcej i mieć wpływ na to co pojawia się na stronie? Zaobserwuj mnie na Instagramie!

tortilla z guacamole

Wskazówka

Wybierając awokado zwróć uwagę na jego twardość. Szukaj takiego, które jest już odrobinę miękkie. Awokado natnij głęboko do samej pestki, dookoła. Przekręć dwie połówki i wyjmij pestkę. By ułatwić sobie rozdrabnianie, nacinam miąższ w kratkę i wydrążam łyżką co powoduje, że już wstępnie mam rozdrobnione awokado. Do prawidłowej konsystencji potrzeba ugnieść awokado widelcem – jednak nie ugniataj na idealną miazgę, małe kawałki są pożądane.

W klimatach kurczaka i roszponki zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem na Sałatkę Cezar!

Tortilla z guacamole

Porcja dla

4

osób
Czas przygotowania

1

godzina

Lista Składników

  • Mięso:
  • 500 g fileta z piersi kurczaka

  • 1 łyżka oleju

  • 0,5 papryki ostrej

  • 0,5 łyżeczki curry

  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

  • pieprz i sól do smaku

  • Guacamole:
  • 1 awokado

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 pomidor

  • 0,5 natki pietruszki

  • 4 – 5 liści męty

  • 0,5 łyżeczki płatków chilli

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 0,5 limonki

  • pieprz i sól do smaku

  • Sos czosnkowy:
  • 2 ząbki czosnku

  • 0,5 małego jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 gałązka lubczyku

  • kilka gałązek koperku

  • pieprz i sól do smaku

  • Pozostałe składniki:
  • Ogórek kiszony

  • Pomidor

  • Placki tortilli

  • Roszponka

Przygotowanie

  • Zacznij od sosu czosnkowego. Przeciśnij czosnek przez praskę, posiekaj drobno zioła i wymieszaj wszystkie składniki razem. Odstaw do lodówki.
  • Guacamole zacznij od przygotowania awokado w sposób jaki opisałem we WSKAZÓWKACH. Pomidora sparz i obierz ze skórki, wydrąż miękki środek z pestkami, a sam owoc pokrój w kostkę i dodaj do awokado. Przeciśnij ząbek czosnku przez praskę. Dodaj posiekaną pietruszkę i miętę. Wyciśnij sok z połowy limonki. Na koniec dodaj oliwę i przyprawy. Wszystko wymieszaj, ale zbyt mocno nie ugniataj.
  • Fileta z piersi kurczaka oczyść, a następnie pokrój w drobną kostkę. Dodaj olej i przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu smaż intensywnie do złocistego koloru.
  • Przygotuj warzywa, pokrój ogórka i pomidora w małe plasterki. Jeśli masz ochotę na inne dodatki to śmiało!
  • Składnie tortilli: Na placek nałóż guacamole, dodaj roszponkę, następnie wyłóż kurczaka. Ozdób warzywami i polej odrobiną sosu czosnkowego. Całość zwiń – sugeruję zagiąć placek od dołu, a następnie zwinąć w rulon.
  • Tak zawinięta tortille połóż na rozgrzanej suchej patelni łączeniem do dołu, po kilkudziesięciu sekundach obróć. Gdy placek jest zrumieniony wykładaj i podawaj. Gotowe!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *