Tortilla z guacamole
Dziś zapowiadana tortilla z meksykańskim sosem na bazie awokado – Guacamole, który ma co najmniej kilkadziesiąt odmian. Ja dziś pokażę Ci móją ulubioną wersję, którą z powodzeniem możesz wykorzystać do innych dań.
W środku tortilli znajdziesz oczywiście mięso – w tym przypadku filet z piersi kurczaka. Do tego odrobina warzyw i roszponka. Uwierz mi ta wersja jest lekka i orzeźwiająca w smaku. Jak to z tortillą, do środka można dokładać wszystko, co się chce. Śmiało eksperymentuj! Całe danie przygotowuje się naprawdę bardzo szybko.
Chcesz widzieć więcej i mieć wpływ na to co pojawia się na stronie? Zaobserwuj mnie na Instagramie!
Wskazówka
Wybierając awokado zwróć uwagę na jego twardość. Szukaj takiego, które jest już odrobinę miękkie. Awokado natnij głęboko do samej pestki, dookoła. Przekręć dwie połówki i wyjmij pestkę. By ułatwić sobie rozdrabnianie, nacinam miąższ w kratkę i wydrążam łyżką co powoduje, że już wstępnie mam rozdrobnione awokado. Do prawidłowej konsystencji potrzeba ugnieść awokado widelcem – jednak nie ugniataj na idealną miazgę, małe kawałki są pożądane.
W klimatach kurczaka i roszponki zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem na Sałatkę Cezar!
Tortilla z guacamole
4
osób1
godzinaLista Składników
- Mięso:
500 g fileta z piersi kurczaka
1 łyżka oleju
0,5 papryki ostrej
0,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
pieprz i sól do smaku
- Guacamole:
1 awokado
1 ząbek czosnku
1 pomidor
0,5 natki pietruszki
4 – 5 liści męty
0,5 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
0,5 limonki
pieprz i sól do smaku
- Sos czosnkowy:
2 ząbki czosnku
0,5 małego jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1 gałązka lubczyku
kilka gałązek koperku
pieprz i sól do smaku
- Pozostałe składniki:
Ogórek kiszony
Pomidor
Placki tortilli
Roszponka
Przygotowanie
- Zacznij od sosu czosnkowego. Przeciśnij czosnek przez praskę, posiekaj drobno zioła i wymieszaj wszystkie składniki razem. Odstaw do lodówki.
- Guacamole zacznij od przygotowania awokado w sposób jaki opisałem we WSKAZÓWKACH. Pomidora sparz i obierz ze skórki, wydrąż miękki środek z pestkami, a sam owoc pokrój w kostkę i dodaj do awokado. Przeciśnij ząbek czosnku przez praskę. Dodaj posiekaną pietruszkę i miętę. Wyciśnij sok z połowy limonki. Na koniec dodaj oliwę i przyprawy. Wszystko wymieszaj, ale zbyt mocno nie ugniataj.
- Fileta z piersi kurczaka oczyść, a następnie pokrój w drobną kostkę. Dodaj olej i przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu smaż intensywnie do złocistego koloru.
- Przygotuj warzywa, pokrój ogórka i pomidora w małe plasterki. Jeśli masz ochotę na inne dodatki to śmiało!
- Składnie tortilli: Na placek nałóż guacamole, dodaj roszponkę, następnie wyłóż kurczaka. Ozdób warzywami i polej odrobiną sosu czosnkowego. Całość zwiń – sugeruję zagiąć placek od dołu, a następnie zwinąć w rulon.
- Tak zawinięta tortille połóż na rozgrzanej suchej patelni łączeniem do dołu, po kilkudziesięciu sekundach obróć. Gdy placek jest zrumieniony wykładaj i podawaj. Gotowe!