krem pieczarkowy
|

Krem pieczarkowy

Jeśli lubisz kremy z różnego rodzaju warzyw to ten przepis na pewno trafi w Twoje gusta.
Dziś krem pieczarkowy o delikatnym smaku, rozgrzewający i sycący. Przepis ten nie wymaga wielu przygotowań i spokojnie przygotujesz go po pracy. Krem pieczarkowy doskonale sprawdzi się w roli przystawki na przyjęciu, które organizujesz (jednak w mniejszej porcji – jest sycący). Zachęcam Cię do sprawdzenia mojego przepisu!

Krem pieczarkowy jako przystawka? Na danie główne polecam dorsza ze szparagami. Pycha!

Wskazówka

Oczywiście nie jest to konieczne, jednak zachęcam Cię do odłożenia 1-2 pieczarek i pokrojeniu ich w ładne równe plastry. Po przesmażeniu reszty pieczarek, na tej samej patelni zrumień ładnie te plastry i wykorzystaj do dekoracji swojego talerza. Zapewniam, że tak udekorowany krem będzie już na wstępie cieszyć oko i podkręcać zmysły.

Zachęcam również do spróbowania mojej zupy grzybowej.

Krem pieczarkowy

Porcja dla

4

osób
Czas przygotowania

1

godzina

Lista Składników

  • 500g pieczarek (zetrzyj je lub pokrój w plasterki)

  • ok. 500ml wody (może być też bulion warzywny)

  • 2 ziemniaki

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 solidne garście tartej, mrożonej włoszczyzny

  • 1 łyżeczka soli

  • 1,5 łyżeczki pieprzu

  • 0,5 łyżeczki imbiru

  • oliwa z oliwek do smażenia

  • natka pietruszki do dekoracji

  • groszek ptysiowy lub grzanki jako dodatek

Przygotowanie

  • Zetrzyj lub pokrój pieczarki, a następnie podsmaż je w garnku na oliwie z oliwek.
  • Gdy pieczarki dochodzą dodaj pieprz oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodaj posiekany czosnek.
  • Następnie dodaj włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż przez chwilę.
  • Dodaj wodę, sól i imbir. Zagotuj bulion, następnie zmniejsz moc i gotuj pod przykryciem około 20 minut (ziemniaki powinny zmięknąć).
  • Po upływie czasu wyłącz moc pod kuchenką. Zawartość garnka należy zblendować, jednak jeśli nie masz wprawy polecam przelać zawartość garnka do miski, by blender nie uszkodził Ci powłoki naczynia. Blenduj na idealnie gładką masę.
  • Po zblendowaniu przelej krem z powrotem do garnka, jeśli korzystałeś z miski. Teraz sprawdź, czy ilość dodanych wcześniej przypraw jest odpowiednia.
  • Podawaj w głębokiej misce, przystrój przesmażonymi plasterkami pieczarek, pietruszką i grzankami. Gotowe!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *