Spaghetti bolognese
Makaron z sosem mięsnym, czyli spaghetti bolognese. Czy to prawdziwie włoski przepis, z zachowaniem tradycji? Pewnie nie! Ale jest to moja propozycja na ten przepyszny makaron z sosem. Spaghetti idealnie komponuje się z mięsem mielonym skąpanym w soku pomidorowym. Orzeźwiający dodatek bazylii i sera twardego (w tym przypadku Grana Padano) sprawiają, że na pewno poczujesz namiastkę włoskiego klimatu.
Wskazówka
Podana ilość przygotowanego dania dla 2-3 osobowej rodziny wystarczy na więcej porcji. Nic straconego! Możesz przechować makaron i sos w osobnych pojemnikach na żywność przez nawet 2-3 dni. Gdy najdzie Cię ochota polecam nałożyć na patelnię porcję makaronu i sosu, do tego dodać łyżeczkę wody. Tak podgrzane danie stanie się niezwykle świeże, a makaron obklei się dokładnie sosem.
Spaghetti bolognese
6
osób1,5
godzinyLista Składników
ok. 500g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
1-2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
ok. 500ml passaty
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
0,5 papryki słodkiej
0,5 papryki ostrej
olej do smażenia
twardy ser do posypania dania (Parmezan lub Grana Padano)
Przygotowanie
- Rozgrzej w garnku olej i przesmaż intensywnie mięso aż się zarumieni.
- Dodaj cebulę, gdy się zeszkli dodaj czosnek.
- Dopraw wstępnie pieprzem, solą i paprykami.
- Całość zalej pomidorami i passatą. Zmniejsz moc pod garnkiem i dopraw ziołami oraz cukrem. Sos przykryj i duś powoli około 1-1,5 godziny.
- Po tym czasie jeśli sos jest zbyt rzadki, odparuj go. Gdy już będzie gotowy dopraw pod swój smak poprzednio używanymi przyprawami.
- Ugotuj makaron spaghetti (koniecznie al dente!) i wyłóż porcję na głęboki talerz. Na wierzch dodaj sos oraz posyp startym serem. Gotowe!
Jeden komentarz